Posvetilo smrtnim žrtvam covida-19 v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Posvetilo smrtnim žrtvam covida-19 v Riu de Janeiru. Foto: Reuters

Natančneje je v Braziliji od začetka pandemije zaradi novega koronavirusa umrlo 100.477 ljudi, v državi z 212 milijoni prebivalci pa so v zadnjem dnevu potrdili še 49.970 novih okužb.

Strokovnjaki opozarjajo, da uradni podatki najverjetneje ne kažejo realne slike v drugi najhuje prizadeti državi na svetu. Zaradi premajhnega števila testiranj ugibajo, da bi bilo lahko v resnici okuženih tudi šestkrat več ljudi.

Predsednik senata Davi Alcolumbre je v kongresu napovedal štiridnevno žalovanje za žrtvami pandemije, ki ne kaže znakov upočasnitve.

Širjenje koronavirusa se je v zadnjih tednih pospešilo predvsem na podeželju in v notranjih pokrajinah. Na najhuje prizadetih območij, kot sta Sao Paulo in Rio de Janeiro, se razmere počasi stabilizirajo.

Vlada skrajno desnega predsednika Jaira Bolsonara se spopada s kritikami zaradi slabega upravljanja krize. Bolsonaro, ki je prestal okužbo z novim koronavirusom, sicer označuje covid-19 za manjšo gripo, guvernerjem zveznih dežel, ki so uvedli ukrepe, pa je očital, da so diktatorji.