Franca Trčka ne zanima, kdo je na funkciji, pač pa, da sistem deluje. Foto: MMC RTV SLO
Franca Trčka ne zanima, kdo je na funkciji, pač pa, da sistem deluje. Foto: MMC RTV SLO

V resnici na tej funkciji pripadam vsem bolnicam in bolnikom ter vsem zaposlenim. In seveda na koncu tudi ustanovitelju. Moj interes je, da za te tri skupine spremenimo, izboljšamo, da bomo bolje služili posameznikom in celotni skupnosti.

Andrej Baričič
false
V SDS-u so izrazili tudi pomisleke glede novega vodstva UKC-ja. Foto: BoBo
Vrhunec predaval na Baričičevem Gea Collegu
Baričič meni, da politika pritiska nanj
Opozicija ni preveč naklonjena Baričiču
Odbora za zdravstvo razpravlja o razmerah v UKCL-ju

Nujna seja zaradi razmer v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je postregla s številnimi opozorili poslancev SDS-a predvsem na dogajanje na nevrološki kliniki in v programu otroške srčne kirurgije, ki so ga v zadnjem času pretresale različne afere. Hkrati izražajo tudi pomisleke glede novega vodstva, saj je odmeval primer imenovanja v. d. generalnega direktorja UKC-ja Andreja Baričiča, na katerega letijo številni očitki, a uživa zaupanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Problematiko spremlja izredno malo objektivne debate in resnice je na seji dejal Baričič, ki ob tem poziva vsakega, ki ima o nekom obremenilne informacije, da poda kazensko ovadbo, ne pa da izvaja blatenje v javnosti. Vsakdo, ki mu ni dokazana krivda, je nedolžen, dodaja Baričič, ki celotnega dogajanja ne jemlje osebno.

Nekdanji generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec se je na seji opravičil vsem, ki niso bili zadovoljni z zdravljenjem. Vedno so se trudili za najboljši mogoči uspeh, a zdravstvo je pač tako, da se je treba soočati tudi z negativnimi izidi, dodaja.

Kritična opozicija
Jelka Godec iz SDS-a je dejala, da se ministrstvo izmika odgovornosti, saj ni naredilo ničesar, da bi bili odgovorni za nepravilnosti na nevrološki kliniki sankcionirali. Večina teh ljudi je še vedno na svojih delovnih mestih, opozarja. Namen ni očrniti vodstvo UKC-ja, saj imamo zaupanja vredne in dobre zdravnike, a nadzorno poročilo nazorno kaže, da imamo sistemske težave, je sklenila.

Do Baričiča je bil izredno kritičen Franc Trček iz ZL-ja, ki je dejal, da ta ni predstavil niti lastnega programa, obenem pa nima prav nobenih izkušenj s tovrstnim vodenjem. Ministrstvo Trček tako poziva k pojasnilu, zakaj si Baričič zasluži podporo. V vlogi državljana pa Trčka ne zanima, kdo je na funkciji, pač pa, da sistem deluje, je transparenten in ne zapravlja javnega denarja.

Ministrstvo za zdravje je za primer Radan izvedelo iz medijev, pa je izpostavil NSi-jev poslanec Jernej Vrtovec, ki je mnenja, da sta primer Radan in otroška srčna kirurgija odkrila le vrh tega gnilega sistema. Vrtovec bi UKC Ljubljana "razbil do temeljev in institucijo na novo postavil".

Poslanec SMC-ja Branko Zorman opozarja predvsem na prevzem odgovornosti vodilnih ter na razmejitev pristojnosti ministrstva in vodstva UKC oziroma sveta zavoda.

Vodstvo UKC-ja je zatajilo "na celi črti" meni tudi poslanka SD-ja Bojana Muršič, ki je označila ugotovitve iz poročila o nadzoru za alarmantne.

Vojka Šergan iz SMC-ja je skušala umiriti strasti in je dejala, da si ministrstvo intenzivno prizadeva za to, da vzpostavi zdravstveni sistem tako, da bo vsem deležnikom v zdravstvu omogočil boljše delo, ki bo zagotovilo večjo varnost bolnikov.

Kadrovske težave
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je izpostavila kadrovske težave v obliki pomanjkanja medicinskih sester. Čas je, da se neha obtoževati drug drugega, da se zadeve umirijo, se "poberejo iz pepela" in se začnejo konstruktivni predlogi, pa je dejala predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Darinka Klemenc.

Strokovnjak za kakovost v zdravstvu Andrej Robida je opozoril na težave v zdravstvu po vsej državi, saj po njegovih besedah težave v UKC-ju Ljubljana predstavljajo zgolj vrh ledene gore. Odgovornost za razmere nosi politika, je prepričan.

Okrnjen ugled strokovnjakov
Po mnenju SDS-a tako primer Radan kot zapleti na otroški srčni kirurgiji kažejo, da slovensko javno zdravstvo ne deluje vzorno, zmanjšuje pa se tudi ugled domačih strokovnjakov tako doma kot v tujini. Ob tem opozarjajo tudi na odgovornost Simona Vrhunca, ki je zadnji dve leti kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodil UKC Ljubljana. Obenem se sprašujejo tudi o viziji dela novoimenovanega direktorja UKC-ja Andreja Baričiča.

Poslanka SDS-a Jelka Godec je poudarila, da je UKC osrednja ustanova, ki je vzor vsem v zdravstvu. Kljub temu ugotavljajo, da se v UKC-ju že več let pojavljajo določene nepravilnosti, ki drugim v zdravstvu niso za zgled, bolnike pa navdajajo z nezaupanjem. Godčeva je kot pravilno ocenila tudi ugotovitev ministrice, ko je maja vodstvo UKC-ja pozvala k odstopu.

SDS: Odsotnost ministrice nesprejemljiva
Seje se kljub vabilu ni udeležila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, kar je poslanka Jelka Godec označila za nesprejemljivo. Ministrico sicer nadomeščata državni sekretarki ministrstva za zdravje. Svojo odsotnost je opravičil tudi strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek, kar je po besedah Godčeve prav tako nedopustno.

Se je pa vabilu odzval Baričič, ki mu v SDS-u očitajo pomanjkanje ustreznih izkušenj in odsotnost vizije za vodenje UKC-ja. Baričič se na očitke ni odzval, saj za to, kot je pojasnil, ne vidi nobene potrebe.

V resnici na tej funkciji pripadam vsem bolnicam in bolnikom ter vsem zaposlenim. In seveda na koncu tudi ustanovitelju. Moj interes je, da za te tri skupine spremenimo, izboljšamo, da bomo bolje služili posameznikom in celotni skupnosti.

Andrej Baričič
Vrhunec predaval na Baričičevem Gea Collegu
Baričič meni, da politika pritiska nanj
Opozicija ni preveč naklonjena Baričiču
Odbora za zdravstvo razpravlja o razmerah v UKCL-ju