Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters
Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters

Organizacija je ob tem izrazila prepričanje, da bo lahko letos razglasila konec izrednih razmer, in izrazila upanje, da se bo pandemična faza virusa končala.

Prejšnji konec tedna so minila tri leta, odkar je WHO razglasil pandemijo covida-19, ki je kljub odpravam večine omejevalnih ukrepov še vedno ni konec.

"Mislim, da se približujemo točki, ko lahko na covid-19 gledamo enako kot na sezonsko gripo," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal direktor WHO-ja za izredne razmere Michael Ryan.

"Gre za grožnjo zdravju, virus, ki bo še naprej ubijal. Toda virus, ki ne bo oviral naše družbe ali obremenjeval bolnišničnih sistemov, in verjamem, da se bo to zgodilo letos," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Ryan.

Po besedah generalnega direktorja WHO-ja Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je svet zdaj v veliko boljšem položaju, kot je bil kadar koli med pandemijo.

"Prepričan sem, da bomo letos lahko rekli, da je covid-19 kot izredna nevarnost za javno zdravje na mednarodni ravni končana," je dejal na današnji novinarski konferenci.

WHO je zaradi covida-19 januarja 2020 razglasil izredno stanje zaskrbljenosti za mednarodno javno zdravje (PHEIC). Toda šele ko je Tedros 11. marca tega leta poslabšanje razmer zaradi covida označil za pandemijo, so se številne države zavedele nevarnosti, poroča AFP.

"Razglasili smo izredne razmere na svetovni ravni, da bi države spodbudili k odločnemu ukrepanju, vendar tega niso storile vse," je pripomnil. Tri leta pozneje je bilo potrjenih skoraj sedem milijonov smrtnih primerov zaradi covida-19, pri čemer je dejansko število smrtnih primerov veliko večje.

Vodja WHO-ja je še izrazil zadovoljstvo, da je bilo tedensko število prijavljenih smrti v zadnjih štirih tednih prvič nižje kot takrat, ko je covid-19 prvič označil za pandemijo.