Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Razpuščena posvetovalna skupina za spremljanje covida-19

Minister Danijel Bešič Loredan se je na novinarski konferenci po sprejemu zahvalil nekdanjim članom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), še posebej pa nekdanjemu vodji skupine epidemiologu Mariu Fafanglu, "za trud, za to, da je našel moč in energijo, združil ljudi in dal stroki glavno besedo".

Fafangel sicer, kot je napovedal ob zaključku dela posvetovalne skupine, znotraj NIJZ-ja prevzema nove naloge – postal je vodja novega oddelka za raziskave in razvoj na področju nalezljivih bolezni.

Na neki način se po ministrovih besedah tudi epidemija po vsem svetu počasi poslavlja, covid-19 pa postaja endemično obolenje, ki ga bomo zdravili v okviru zdravstvenih sistemov.

Sorodna novica Pred tremi leti v Sloveniji potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom

Ukinja se več posvetovalnih skupin

Poleg Fafangla so posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa NIJZ-ja sestavljali epidemiologinji Alenka Trop Skaza (namestnica vodje) in Marta Grgič Vitek, pa tudi imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, komunikolog Mitja Vrdelja, matematik Janez Žibert in sanitarna inženirka Andreja Kukec.

Ob tem se je minister zahvalil tudi članom drugih posvetovalnih skupin na ministrstvu za zdravje – članom nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike, pa tudi članom posvetovalne skupine, ki je skrbela za obvladovanje epidemije v domovih starejših. Te skupine bodo postopoma ukinili in s 1. aprilom ne bodo več delovale, je napovedal minister.

"Posledice covida-19 v zdravstvu so jasne, ljudje so preobremenjeni, prekurjeni, iz sistema so odšli, mnogi se ne želijo vrniti, ampak sporočilo bi danes obrnil v drugo smer – če nam je v vseh treh letih uspelo iti skozi to, bomo skupaj in solidarno v sodelovanju s stroko in s politiko našli rešitev za vse izzive, ki nas čakajo v prihodnje," je poudaril.

Lejko Zupančeva: Nič ni bilo primerljivo s pandemijo covida-19

Tatjana Lejko Zupanc. Foto: Zajem zaslona
Tatjana Lejko Zupanc. Foto: Zajem zaslona

Nekdanja članica posvetovalne skupine, sicer predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v izjavi za STA in POP TV ob sprejemu povedala, da je v okviru svojega službovanja doživela marsikaj, tudi grožnjo ebole, grožnjo sarsa, pa pandemijo gripe leta 2009, a nič takega, ker bi bilo primerljivo s pandemijo covida-19.

"Leti 2020 in 2021 sta bili res dramatični s kopičenjem bolnikov v enotah intenzivne terapije, tudi z veliko smrtnostjo, potem pa so sčasoma prišla zdravila, cepljenje," je spomnila.

Ob tem je pozvala, naj odločevalci sprejmejo tak zakon o nalezljivih boleznih, ki bi bil funkcionalen in ki bi omogočal hiter odziv na pojav zelo nalezljive in nevarne bolezni, ne da bi pri tem posegal v človekove pravice, hkrati pa bi bil učinkovit. To ravnotežje bo sicer verjetno težko najti, a ocenjuje, da je to mogoče.

Minister je dejal, da je naloga vlade prevzeti odgovornost in spremeniti sistem do te mere, da bo stopnja pripravljenosti zelo visoka za nove spremembe, sistem pa odprt za vse.

Zahvala zaslužnim za obvladovanje epidemije