Foto:
Foto:

NSi

Zavzemamo se za ohranitev javnega zdravstva, s tem, da se vzpostavi konkurenčnost na področju obveznih zdravstvenih zavarovanj. Ustanovili bomo agencijo, specializirano za nadzor in regulacijo zavarovalnic.

Reformo pokojninskega sistema bomo dopolnjevali oziroma uskladili s spodbudami za podaljšanje dejanske upokojitvene starosti, skupaj z učinkovito politiko za rast in zaposlovanje.

DL

Nujen je brezkompromisni boj s korupcijo v zdravstvu, tudi s spremembo sistema javnega naročanja. Potrebna je tudi večja vloga ZZZS kot kupca zdravstvenih storitev z izkoriščanjem konkurence ter redefiniranje košarice storitev med obveznim in dopolnilnim zavarovanjem.

Na področju pokojninskega sistema moramo zagotoviti dolgoročno vzdržnost z avtomatskimi vezavami parametrov na demografske spremembe, predvsem spremembe življenjske dobe.

Enakopravni deželani - Naprej Slovenija

Na področju zdravstva sta najpomembnejši preventiva in osebna odgovornost za lastno zdravo življenje. Treba je vzpostaviti eno samo osebno zdravstveno zavarovanje ter ločiti zasebno od javnega zdravstva.

Na področju pokojninskega sistema pa je pomembno, da gredo vsi v pokoj pod enakimi pogoji, brez privilegijev.

B.J.