Vedno več zaposlenih v avtomobilski industriji je visokoizobraženih. Foto: Volkswagen
Vedno več zaposlenih v avtomobilski industriji je visokoizobraženih. Foto: Volkswagen

Vsak peti zaposleni v avtomobilski industriji v Nemčiji ima dokončano univerzitetno ali tehnično fakulteto. Stopnja takih zaposlitev v avtomobilski industriji je pet odstotnih točk nad povprečjem za predelovalni sektor in tri odstotne točke nad povprečjem za vse panoge v industriji.

Vsak peti z diplomo

Delež zaposlenih z univerzitetno diplomo je kar 22 odstotkov, pri dobaviteljih avtomobilski industriji pa 19 odstotkov. Kot piše nemški spletni portal specializiran za avtomobilizem Automobilwoche, lahko podatke za leto 2018 najdemo v študiji o dodani vrednosti v avtomobilski industriji, ki jo je naročilo nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo.

Stopnja akademikov v avtomobilski industriji bo iz leta v leto večja. Foto: EPA
Stopnja akademikov v avtomobilski industriji bo iz leta v leto večja. Foto: EPA

Primerjava avtomobilske panoge z zaposlovanjem ljudi s klasično poklicno kvalifikacijo je nekoliko drugačna. V avtomobilski industriji je imelo leta 2018 klasično poklicno kvalifikacijo 64 odstotkov vseh zaposlenih. Ta stopnja je nekoliko pod povprečjem proizvodnega sektorja, vendar še vedno bistveno nad stopnjo celotnega gospodarstva.

V zadnjih letih se tako kot v celotnem proizvodnem sektorju v avtomobilski industriji dogaja premik k višjim kvalifikacijam. Akademska kvota se je od leta 2012 do leta 2018 povečala za tretjino s 15 na 20 odstotkov. Delež nekvalificiranih delavcev se je v istem obdobju zmanjšal za 15 odstotkov. Na podlagi strokovne raziskave zvezno ministrstvo za delo se predvideva, da se bo delež visoko usposobljenih zaposlenih v avtomobilski industriji še naprej povečeval.

Ste zamudili zadnjo oddajo Avtomobilnost? Ogledate si jo lahko tukaj.

Avtomobilnost, izbor