Clio je s peto generacijo prevzel družinski obraz z žarometi v obliki črke C. Foto: Renault
Clio je s peto generacijo prevzel družinski obraz z žarometi v obliki črke C. Foto: Renault

Po prvih fotografijah notranjosti je Renault končno razkril tudi zunanjo podobo čisto novega clia pete generacije. Pri Renaultu so zapisali, da je oblikovan s prvinami evolucije in revolucije, s čimer se lahko strinjamo. Takoj namreč opazimo poznano silhueto, ki pa jo nadgrajujejo novi detajli.
Sprednji del kaže močne sorodstvene vezi z meganom, poudarjena ramenska linija se opazno dviguje proti zadku, ki ga med drugim krasijo večje luči.

Novinec je za 14 milimetrov krajši od sedanjega modela, pri čemer obljublja prostornejšo notranjost, obenem pa je za doseganje boljše aerodinamike tudi za 30 milimetrov nižji.

Sprednja žarometa z značilnim podpisom v obliki črke C bosta pri vseh različicah ponujala 100-odstotno LED-osvetlitev, pri zunanjosti pa velja omeniti še kromirane detajle na sprednjem in zadnjem odbijaču, okenskih okvirjih ter na spodnjem delu vrat.

Novo zunanjost zaokrožajo nove karoserijske barve, med katerimi velja omeniti valencia oranžno, rjavo vision ter modro celadon.
Avtomobil je zasnovan na novi platformi CMF-B, ki omogoča tudi elektrificirane pogonske sklope, zato v prihodnje pričakujemo tudi hibridno različico francoskega malčka.

Digitalizirana notranjost
Bolj očitne spremembe prinaša notranjost s čisto novo armaturno ploščo, na kateri izstopa sredinska konzola s pokončno nameščenim zaslonom multimedijske naprave. Gre za barvni zaslon na dotik, ki je z diagonalo 23,6 centimetra (9,3 palca) največji v razredu in obenem tudi največji v Renaultovi modelni paleti do zdaj. Temu se pridružuje digitalna instrumentna plošča z zaslonom velikosti 17,8 ali 25,4 centimetra (7 ali 10 palcev), ki zamenjuje klasične merilnike. Popolnoma na novo je oblikovan volanski obroč, ki se zahvaljujoč uporabi kompaktnejše zračne blazine pohvali z manjšim osrednjim delom ter tako zagotavlja boljšo preglednost na instrumentno ploščo. Obenem ponuja tudi nove upravljalne gumbe. Spregledati ne moremo niti visokega sredinskega grebena z manjšo prestavno ročico.

Foto: Renault
Foto: Renault

Pri Renaultu ob objavi prvih fotografij sporočajo, da je notranjost izdelana iz kakovostnih in na otip prijetnih materialov ter da bodo na voljo številne možnosti personalizacije z osmimi različnimi slogi videza armaturne plošče, sredinske konzole, sedežev in vratnih oblog, na voljo pa bo tudi osem barvnih odtenkov ambientne osvetlitve.

Prtljažnik novega clia je kljub manjši skupni dolžini avtomobila v primerjavi s predhodnikom občutno zrasel in je s 391 litri prostornine največji v razredu.

Renault z novim cliom uvaja športno linijo R.S. line, ki bo postopno zamenjala obstoječo dinamično linijo GT-line. Nova linija bo podobno kot poznana GT-line prinašala številne dinamične estetske dodatke za zunanjost in notranjost avtomobila, pri čemer bo še bolj povezana s športnim duhom oddelka Renault Sport.

Več podrobnosti o novem cliu bo znanih v prihodnjih dneh, v živo pa si ga bomo lahko ogledali na začetku marca na avtomobilskem salonu v Ženevi.