Masato Kawabata je s predelanim nissanom GT-R nismo bočno drsel s hitrostjo 304,98 km/h. Foto: Nissan
Masato Kawabata je s predelanim nissanom GT-R nismo bočno drsel s hitrostjo 304,98 km/h. Foto: Nissan

Profesionalni drifter Masato Kawabata je uspel postaviti nov hitrostni rekord v drsenju v ovinek in se s tem vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.
Japonskemu prvaku v drsenju skozi ovinke (driftanju) Masati Kawabatiju je rekordni dosežek uspel s predelanim nissanovim zmogljivim modelom GT-R nismo z 1105 kilovatov moči, ki jih menjalnik prenaša na zadnji kolesni par. Pri tem so vozilo z uporabo kompozirnih materialov še nekoliko olajšali teže.
Serijski nissan GT-R ima sicer šestvaljni turbo motor z 447 kilovatov moči. Inženirjem nissanovega športnega oddelka Nismo sta pri predelavi pomagala tako Kawabata, kot podjetje specializirano za predelave GReddy Trust.
Poljaka pustil daleč za seboj
Japonec je na tri kilometre dolgi letalski pisti mednarodnega letališča Fujairah v Združenih arabskih emiratih (ZAE) bočno, pod kotom 30 stopinj, drsel s hitrostjo 304,96 km/h. Preden so pri Nissanu GT-R nisma poslali na stezo v ZAE, so opravili temeljite preizkuse na spidvej progi Fuji na Japonskem.
Kawabata je predhodni rekord, ki ga je imel v lasti Jakub Przygoński, izboljšal za skoraj 50 km/h. Poljski reli dirkač je s predelano toyoto GT86 z motorjem z močjo 786 kilovatov drsel s hitrostjo 255 km/h.