Za atraktivnost so poskrbeli pri Movii, kjer so med drugim postregli tudi z lunarjem in purotom. Foto: MMC RTV SLO
Za atraktivnost so poskrbeli pri Movii, kjer so med drugim postregli tudi z lunarjem in purotom. Foto: MMC RTV SLO
Fabrika je v središče Nove Gorice vnesla svetovne trende. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nova Gorica leži na strateško izjemnem mestu - med Brdi in Vipavsko dolino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gostom Park Wina so za dobrodošlico stregli vinske koktajle. Foto: MMC RTV SLO
Sirki in Ščurki. Foto: MMC RTV SLO

mesta", se stvari vseeno počasi obračajo na bolje - mesto je zdaj bogatejše za nekaj zelo solidnih vinotek in trendovskih lokalov, nekateri prodornejši pa so končno začeli izkoriščiti položaj Nove Gorice, strateško izjemno umeščene med Vipavsko dolino in Goriška brda.

Glede na to, da je taisti ameriški novinar prav Vipavsko dolino v svojem odmevnem članku izpostavil kot neodkriti biser in najlepše presenečenje "nekdanje komunistične države", Brda pa tako ali tako med Američani veljajo za vzhodnoevropsko Toskano, ima Nova Gorica - vsem svojim arhitekturnim spačkom navkljub - izjemen potencial vsaj kot izhodišče za obe pokrajini.

Eden od vzorčnih zgledov, kako spretno in učinkovito tržiti ta svoj položaj, hkrati pa privabiti (še več) italijanskih gostov, že tradicionalno povezanih s temi kraji, prihaja iz Hitovih igralnic, natančneje iz hotela Park. V Parku, kjer imajo (predvsem zaradi igralništva) približno 80 odstotkov italijanskih gostov, so namreč enemu od njih na bližnjih gričkih zakupili vinograd modrega pinota. "No, verjetno je bil eden boljših gostov," se namuzne Parkov direktor marketinga na moje vprašanje, zaradi kakšnih posebnih zaslug je bil gost deležen takega radodarnega daru.

Gosta bodo v teh dneh odpeljali na trgatev, čez štiri leta pa bo lahko v Kleti Dobrovo prejel 300 steklenic rdeče penine po metodi brut lastne znamke. Spet drugi še posebej dobri in zvesti gostje hotela pa imajo v Brdih zakupljene sode, iz katerih jim nato ustekleničujejo vino. Glede na to, da vino povezuje in širi dober glas o državi tudi čez lužo, je koncept posrečen. In koliko poznajo Italijani slovenska vina? "Redni gostje hotela ponudbo poznajo zelo dobro - posegajo po Movii, Ščurku, Simčiču ... uveljavljenih vinih, so pa vedno pripravljeni poskusiti nova vina," nam razlaga Jure Boltar, ki pri Hitu skrbi za stike z javnostjo.

Oživitev središča z lokali
Novogoričani so sicer po desetletjih zahajanja "na kavo čez mejo" končno v središču mesta dobili tudi nekaj lokalov, ki sledijo trendom tako na področju ponudbe kot tudi dizajna. Hit ima pod roko vinoteko Solum, nivo višje pa je mesto in prenovljeni Bevkov trg dvignila tudi "Fabrika", lokal, ki v slogu industriala obuja spomin na propadle paradne konje goriškega gospodarstva, kot sta bila Meblo in MiP.

"Počasi se v Novi Gorici zbujajo," pritrjuje Boltar. "Če si hotel na kozarec ali dobro kavo, smo včasih hodili v staro Gorico. Zdaj pa se prostor odpira," razlaga Boltar in ob tem omenja tudi vse živahnejše področje craft piv (iz Nove Gorice oz. bližnjega Solkana, denimo, prihaja mikropivovarna Reservoir Dogs). "Kakovost smo dvigovali z vini, zdaj pa še s pivi."

Pod zvezdami z vinarji
Počasi Goričani ujemajo tudi val vinsko-kulinaričnih dogodkov, ki je že dodobra preplavil slovenske pokrajine, predvsem Brda in Ljubljano, pa tudi Vipavsko dolino z vsako leto dobro obiskanimi Okusi Vipavske. V petek so tako pred hotelom pripravili Park Wine Party, na katerem so zbrali 11 primorskih vinarjev in šest kuharjev mlajše generacije, zbranih okoli vodje Parkove kuhinje, vse bolj prepoznavnega Marina Furlana. Boltar pravi, da konkretno ta dogodek ni bil namenjen (samo) italijanskim gostom, ampak je meril predvsem na slovenske obiskovalce, za katere je znano, da se tovrstnih prireditev v zadnjem času kar množično udeležujejo.

"Taki dogodki v Brdih potekajo že leta - iz enega do dveh dogodkov letno so prerasli v praktično mesečne. Sama Nova Gorica takih prireditev nima, zato smo poskusili," nam razlaga Boltar, medtem ko za njim že pokajo zamaški penine. Park Wine Party se je izkazal za simpatično druženje na prostem, z ravno pravšnjo udeležbo, da smo lahko gostje dobili pristen stik z vinarji in gostinci. Kar je na množičnih druženjih, kot sta, denimo, ljubljanski Pivo & burger fest ali pa junijski premierni Izbor v Šentrupertu, včasih zelo težko.

Pred trgatvijo
Pred Parkom so tako ob zvokih mične DJ Poline za žlahtno kapljico poskrbeli Ščurek, Marjan Simčič, Valter Sirk, Jakončič, vinska klet Goriška Brda, Mavrič, Sveti Martin, Tilia, Vipava 1894, Pucer z Vrha in Movia, ki se je le dan pred trgatvijo predstavljala s še posebej navdušujočo selekcijo. Ker je šlo za eno zadnjih tovrstnih vinskih prireditev letos, so nekateri ob tej priložnosti tudi premierno predstavili zloglasni letnik 2014, ki se je nazadnje izkazal za manj problematičnega, kot so mu nekateri napovedovali. Pričakujejo pa za letošnjo letino praktično vsi, da bo izvrstna.

Za podlago je poskrbela mlajša primorska generacija perspektivnih kuharjev, nekdanjih kolegov iz mladinskih reprezentanc, ki so se razpršili na vse konce Slovenije in danes ustvarjajo v priznanih restavracijah, kot so Donatela v Hotelu Aleksander, kjer kot pomočnik glavnega kuharja dela Boštjan Jamšček, in Gostilna Kobjeglava v Štanjelu, kjer ustvarja Simo Komel. Spet drugi z mladostniškim zanosom dvigujejo raven že obstoječih gostiln (Mojmir Šiftar v portoroškem Tomiju) ali pa soustvarjajo ime hotela (Adi Blaško iz San Martina v Šmartnem). Skratka, kuharji "z dušo in srcem, ki so v zakulisju vseh velikih kuharjev", kot se je izrazil Furlan.

Novogoriške sile sta zastopala Miladin Pavlovič iz Magme, ki je navduševal z jagenjčkovim burgerjem na croutonu, figovo gorčico s sečuanskim poprom, kozjim sirom in koriandrom, in Furlan, ki je poskrbel za sladico. Nekonvencionalni krožnik so sestavljali cvetačna panakota s krompirjevo peno in vaniljo, korenčkov kompot, mariniran koper in peteršiljev sorbet.

Organizatorji obljubljajo, da bo dogodek postal stalnica, Nova Gorica pa ne bo več zgolj tranzit do starejše, živahnejše sosede.