Jadranski lignji veljajo za najboljše. Foto: Peter Kodre/ribiskekarte.si
Jadranski lignji veljajo za najboljše. Foto: Peter Kodre/ribiskekarte.si
Lignje lahko lovimo tudi v slovenskih vodah. Foto: Peter Kodre/ribiskekarte.si
Ponosna ribička na lignje z ulovom. Foto: Peter Kodre/ribiskekarte.si

Ravno v hladnejšem delu leta (jesen, zima, zgodnja pomlad) se obali slovenskega morja približajo jadranski lignji (kalamari), ki veljajo za pravo kulinarično specialiteto. Domači ribiči jih uspešno lovijo na različne načine, tako s čolna kot z obale. Lovijo jih na športni način ribolova z ribiško palico, za vabo pa navežejo umetne ribice v različnih barvah.
Povprečna teža ujetega jadranskega lignja v slovenskem morju je med 300 gramov in enim kilogramom. Vsako sezono pa se ujame kar nekaj "pošasti", ki so težke več kot 2 kilograma, kar je posebnost severnega Jadrana.
Glede na to, da se lignji lahko lovijo z obale ali iz čolna, je treba izpostaviti, da v Sloveniji za morski ribolov z obale ne potrebujemo ribolovne dovolilnice, kar pa ne drži za ribolov s čolna. Toda brez panike, dnevna dovolilnica za rekreativni ribolov na morju namreč ni draga in jo lahko brez posebnih naporov kupimo v nekaj korakih kar preko spleta, pri čemer dobimo unikatno kodo, ki jo pokažemo inšpektorju. Pri ribolovu s čolna je možnost uspeha, seveda, precej večja.

Kulinarična specialiteta
Zaradi svoje preprostosti je lignjelov primeren ne samo za ribiče, ampak tudi za vse ljubitelje narave in nikakor ni dolgočasen, saj lignje lovimo na zelo aktiven način. Ker ima ligenj zelo velike oči in je izvrsten plenilec, bo napadel le žive ribe, zato je treba s sunki palice našo umetno ribico čim bolj približati podobi žive ribe. Ko ligenj zgrabi našo ribico, se resničen boj šele začne, saj se ligenj bori na vse pretege z vsemi svojimi lovkami in se skuša osvoboditi vabe. Bori se tako, da iz sebe črpa vodo kot torpedo, mi pa ob njegovem črpanju enakomerno navijamo ribiško vrvico in ne smemo nikakor popustiti njene napetosti.

Ravno zato so za lignjelov primernejše mehkejše palice in uporaba mrežice (podmetalke) – namreč, ko ligenj zajame vodo, je precej težak in se mu lovka, za katero drži ribico, z lahkoto strga. Kot namig lahko vzamemo, da večurno sedenje in buljenje v palico zaradi bojevitosti lignjev odpade.
Lignji so prava kulinarična specialiteta in jih lahko pripravimo na različne načine. Čudoviti so denimo dušeni lignji. Dno ponve prekrijemo z olivnim oljem in belim vinom ter vanjo položimo očiščene lignje (telo in lovke). Nikakor jih ne smemo soliti. Sestavine segrevamo na majhnem ognju do temperature tik pred vreliščem. Kalamare tako dušimo kakšnih 30 minut, vsake 10 minut pa jih odkrijemo in obrnemo. Ko so pripravljeni, jih položimo na krožnik, solimo po okusu in prelijemo z nastalo omako. Kot priloga kalamarom se izvrstno poda polenta.
Peter Kodre