Luka Koper pogosto sprejme velike križarke. Foto: BoBo
Luka Koper pogosto sprejme velike križarke. Foto: BoBo

Poleg tega je na eni izmed teh treh ladij v pristanišče prispel letošnji stotisoči obiskovalec, kar je rekord potniškega terminala Luke Koper. Voyager of the Seas ameriške družbe Royal Caribbean s približno 3.150 potniki je letošnja stalna gostja v Kopru in v pristanišče prihaja vsako nedeljo. Prav tako ladja Arion, najmanjša gostja koprskega potniškega terminala, ki se vrača že več sezon zapored.

Tako kot njena sestrska ladja Norwegian Gem lani, pa je danes koprsko pristanišče prvič obiskala ladja Norwegian Jade ameriške družbe Norwegian Cruise Line, ki je na krovu pripeljala okoli 2.900 potnikov in članov posadke. Norwegian Jade v dolžino meri 294 metrov, sprejme pa nekaj manj kot 2.300 potnikov.

Obe velikanki so privezali vzdolž potniškega terminala, ki so ga pred letošnjo sezono poglobili in utrdili obalo. Brez te investicije v višini 1,6 milijona evrov ne bi mogli največjih potniških ladij privezati tik ob vznožju starega mestnega jedra, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Letos so privezali že 69 potniških ladij
V letošnjem letu so privezali že 69 potniških ladij, do konca sezone pa jih pričakujejo še osem. Do konca leta sicer pričakujejo nekaj čez 110.000 potnikov, so pojasnili v Luki Koper in dodali, da so lansko leto zaključili z nekaj več kot 37.000 potniki.

Po raziskavah, ki jih vsako leto pripravi European Cruise Council, je povprečna poraba potnika ob postanku v pristanišču okoli 60 evrov. Tu so vključeni vsi stroški, ki jih ladjar plača za vstop oz. privez v pristanišču, kakor tudi poraba potnikov na izletih, v trgovinah, gostinstvu, prevozih itd. Na podlagi teh podatkov so v Luki Koper izračunali, da so potniške ladje letos v Sloveniji ustvarile 6,6 milijona evrov prihodkov.

Prihodnje leto bera ne bo tako bogata. Glede na dozdajšnje najave bo Koper in Slovenijo prihodnje leto obiskalo okoli 70.000 potnikov, kar je približno 35 odstotkov manj kot letos, a kljub temu dvakrat več kot lani. Prihodnje leto ne bo ladje Voyager of the Seas, za kar se je Royal Caribbean odločil še pred prihodom v Koper. Ameriški ladjar sicer zagotavlja, da je s slovensko destinacijo izredno zadovoljen in želi v prihodnje sodelovanje še utrditi.