Zanimanje za nakup smučarskih vozovnic v preprodaji počasi raste. Foto: Radio Koper
Zanimanje za nakup smučarskih vozovnic v preprodaji počasi raste. Foto: Radio Koper

Smučarski center (SC) Cerkno pripravlja žičniške naprave in opravlja vzdrževalna dela na progah, prav tako pa spremlja najnovejše ukrepe vlade in priporočila NIJZ-ja. "Smučišča na novo smučarsko sezono smo začeli pripravljati takoj po končani pomladni epidemiji. V tem času smo imeli tudi letne tehnične preglede dveh žičniških naprav, ki sta jih uspešno prestali in sta v odličnem stanju. Zdaj pregledujemo tudi snežne teptalnike in topove za zasneževanje, tako da bo za odprtje nove smučarske sezone vse pripravljeno. Upamo na kar največ naravnega snega, da bodo stroški zasneževanja čim manjši, " je pojasnil Jože Oplotnik, direktor podjetja Hotel Cerkno, pod okrilje katerega spada tudi SC Cerkno.

Govorilo se je sicer, da je zaradi nesoglasij glede služnosti z lastnikom parcel, po katerih sicer poteka tudi ena izmed prog SC Cerkna, ogrožena celotna zimska sezona smučišča. Oplotnik pa je zatrdil, da se to ne bi moglo zgoditi, saj je šlo le za območje ene izmed prog, druge bi obratovale običajno.

Podjetje Hotel Cerkno je po omenjenih nesoglasjih uspelo skleniti dogovor z lastnikom o sanaciji zemljišča in podpisu pogodbe o služnosti. "Z lastnikom smo se dogovorili, da saniramo del zemljišča, po katerem so potekale kolesarske proge. V letošnjem letu kljub velikemu zanimanju teh kolesarskih prog nismo uporabljali, izpad prihodkov je bil zato tudi iz tega naslova," je še obrazložil Oplotnik.

Poleg priprave prog poteka tudi predprodaja smučarskih vozovnic

Teče tudi predprodaja smučarskih vozovnic za cerkljansko smučišče. Kot pojasnjuje Oplotnik, so bili smučarji na začetku predprodaje nekoliko zadržani do nakupa. Bali so se namreč, kaj bo s kupljenimi vozovnicami, če bodo smučišča zaradi novega koronavirusa zaprta. Zato so kupcem vseh vrst sezonskih vozovnic, ki jih izdaja Hotel Cerkno in so veljavne samo na SC-ju Cerkno, dali zimsko 'covidno garancijo'.

Če bo smučišče Cerkno zaradi ukrepov obratovalo manj kot 70 dni, bodo tako vsem imetnikom sezonskih vozovnic sorazmerni delež v vrednosti 1,25 odstotka od vrednosti sezonske vozovnice za vsak dan predčasnega zaprtja smučišča povrnili v obliki zimskega vavčerja. Tega bodo lahko prejemniki unovčili pri nakupu smučarskih vozovnic za sezono 2021/22. Zanimanje za nakup smučarskih vozovnic v predprodaji tako zdaj počasi, a vztrajno raste.

V SC-ju Cerkno upajo na ureditev razmer

"Vlada je z zadnjimi protikoronskimi ukrepi med drugim omejila gibanje oziroma prehajanje prebivalcev v že devetih rdečih regijah v Sloveniji. Goriška statistična regija je za zdaj še v oranžni barvi in prebivalci omejitev pri prehajanju regij še nimajo. Seveda pa je vprašanje, kako bo v prihodnje z gosti, ki so sicer na naše smučišče prihajali iz regij, ki so zdaj zaradi največje obremenjenosti z okužbami obarvane rdeče," je povedal Oplotnik.

Glede na to, da je do zimske sezone še kar nekaj časa, pa na Cerknem upajo, da se bodo razmere do tedaj uredile in smučarska sezona ne bo ogrožena. Veliko bo odvisno od tega, kako se bodo v regijah, kjer je okuženost največja, prebivalci vseh teh omejitev tudi držali, da bi širitev okužbe lahko čim prej zajezili.

Čeprav želijo ohraniti visoko raven smučarske izkušnje, bodo za ohranitev varnosti in zdravja obiskovalcev smučišča in zaposlenih na Cerknem izpeljali vse potrebne prilagoditve za zagotavljanje ustrezne varnostne razdalje v vrstah pri vstopu na žičniške naprave, pri oskrbi gostov v Alpski perli ter izpolnili druga priporočila in ukrepe.