Atlantis so na Floridi pričakali odgovorni pri Nasi ter sorodniki in prijatelji članov posadke. Foto: EPA
Atlantis so na Floridi pričakali odgovorni pri Nasi ter sorodniki in prijatelji članov posadke. Foto: EPA

S pristankom v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi je Atlantis končal osem milijonov kilometrov dolgo pot, med katero je 202-krat obkrožil Zemljo. Raketoplan in njegova ekipa so na Mednarodno vesoljsko postajo namestili 12,8-tonski evropski vesoljski laboratorij Columbus, vreden 1,36 milijarde dolarjev.

S pristankom Atlantisa ima ameriška vesoljska agencija Nasa prosto pot za sestrelitev okvarjenega ameriškega vohunskega satelita, ki prej zaradi Atlantisovega potovanja po vesolju ni bila mogoča. Do sestrelitve bi lahko prišlo še danes.

Eden od članov posadke Atlantisa, francoski astronavt Leopold Eyharts, je ostal na Mednarodni vesoljski postaji, kjer bo skupaj s še dvema astronavtoma poskrbel, da bodo laboratorij Columbus dokončno aktivirali. Po 120 dneh v vesolju pa se je z Atlantisom na Zemljo vrnil ameriški astronavt Daniel Thani.

Naslednja misija čez tri tedne
Naslednja Nasina misija naj bi bil polet raketoplana Endeavour, ki naj bi 11. marca v vesolje popeljal prvi del japonskega vesoljskega laboratorija Kibo. Drugi del laboratorija bo maja na Mednarodno vesoljsko postajo prepeljal Discovery, Atlantis pa bo do avgusta, ko ga čaka naslednja misija, počival.

B. T.