Združitev Columbusa z Mednarodno vesoljsko postajo je trajala kar osem ur. Foto: EPA
Združitev Columbusa z Mednarodno vesoljsko postajo je trajala kar osem ur. Foto: EPA

Združitev Columbusa z Mednarodno vesoljsko postajo, ki je trajala več kot osem ur, so izvedli astronavti tako v notranjosti postaje kot tudi na zunanji strani. 12,8-tonski Columbus so z raketoplana Atlantis potegnili z robotom, nato pa sta ga Stan Love in Rex Walheim namestila na vesoljsko postajo. Za opravljeno delo sta si prislužila pohvale vseh na krovu vesoljske postaje.

S pomočjo Columbusa, ki je vreden kar 1,4 milijarde evrov in je prva stalna raziskovalna znanstvena postaja v vesolju, bodo na Mednarodni vesoljski postaji raziskovali breztežnostni prostor.

Združitev prestavljena zaradi bolezni
Združitev Columbusa in postaje je bila načrtovana že za nedeljo, a so jo zaradi bolezni nemškega astronavta Hansa Schlegla prestavili. V ponedeljek ga je tako nadomestil član posadke Stan Love, ki se je na svoj prvi vesoljski sprehod podal s kolegom Rexom Walheimom.

Atlantis je iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi proti Mednarodni vesoljski postaji poletel v četrtek, na Zemljo pa naj bi se vrnil 19. februarja. Tako so misijo podaljšali za en dan.

B. T.