Gates je ustvaril največji računalniški imperij, zdaj pa bo užil sadove svojega 33 let dolgega dela. Foto: EPA
Gates je ustvaril največji računalniški imperij, zdaj pa bo užil sadove svojega 33 let dolgega dela. Foto: EPA
Bill Gates
Microsoft zaposluje 90.000 ljudi, od tega jih je 30.000 programerjev. Inženirji so vključeni v sprejem vsake večje odločitve in po navadi so njihove plače višje od plač poslovnežev. Foto: EPA
Bill, Bon in Melinda
Timeove osebnosti leta 2005: Bill in Melinda Gates ter pevec legendane skupine U2 Bono. Foto: Reuters

Po 33 letih in bogastvu, vrednem 58 milijard dolarjev, je 52-letnik očitno sklenil, da je dovolj vsakodnevnega visokega ritma, zato bo izpregel in v prihodnje več energije posvečal dobrodelnim dejavnostim. Ob svojem slovesu je dejal: "Res smo dosegli ideal, za kakršnega sem si želel, da bi Microsoft postal."

Zadnji dan je Gates nagovoril 90.000 ljudi, eni so ga poslušali v živo, drugi prek spleta. Prvi mož Microsofta bo sicer še naprej deloma ostal na čelu podjetja, a le z delnim delovnim časom, glavne vajeti pa bo predal drugim. Kakšni so njegovi načrti za prihodnje? Poleti bo počival, med drugim se bo udeležil olimpijskih iger v Pekingu, potem pa namerava odpreti pisanor v Seattlu, kjer se bo ukvarjal z delom humanitarne organizacije, ki sta jo ustanovila skupaj z ženo. "Pogrešal bom delo tu," je dejal v začetku tedna. "Gre za mejnik."

Postopen umik velikega uma
Gates se je iz podjetja postopoma umikal zadnji dve leti, čeprav je ohranil nadzor nad ključnim dogajanjem: delavci so mu še vedno redno poročali o napredku, novih načrtih in mnogi menijo, da je bil edino on sposoben res dobrega vpogleda v aktivnosti podjetja. Njegov enciklopedični razum ima v Microsoftu skoraj status mita. Eden najbolj razgledanih ljudi ima za sabo pestro zgodovino: že kot otrok je na baseballske tekme "vlačil" knjige, pri 11 pa je dobil stavo z lokalnim pastorjem, ko se je na pamet naučil vse biblične pridige.

Od skromnih začetkov do imperija
Microsoft je ustanovil skupaj s Paulom Allenom leta 1975 v Albuquerqueu, ukvarjala pa sta se s pisanjem programov za začetne tipe računalnikov. Pet let pozneje jima je uspel veliki met: dogovor z IBM-om o zagotovitvi operacijskega sistema. Skupaj s super uspešnim razvojem podjetja je bil Gates deležen tudi številnih kritik, predvsem zaradi onemogočanja konkurence, ki je imela velike težave pri izdelavi kompatibilnih sistemov. "Lahko je preračunljiv in brutalen," je dejal Marc Aronson, avtor knjige Bill Gates: Up Close, ki bo izšla v prihodnjih tednih. "Po drugi strani pa je nekaj ustvaril, je graditelj."

Ko se je Microsoft konec 90. let znašel v nemilosti Evropske komisije, je ugled podjetja dosegel najnižjo točko: ameriški sodnik je leta 2000 podjetje opisal kot zaupanja nevredno, čeprav je bil primer pozneje, potem ko je Busheva administracija sprejela bolj ohlapna pravila, razrešen z dogovorom. Leta 2000 je Gates mesto izvršnega direktorja prepustil dolgoletnemu sodelavcu Stevu Ballmerju.

Dobrodelnost novo polje delovanja
Od tedaj je Gates svojo pozornost usmeril v filantropijo: "Gates je rad na konici noža, ki na eni strani meji na absoluten uspeh, na drugi strani pa na absolutno katastrofo," pravi Aronson. "Biti najbogatejši ali tretji najbogatejši človek na svetu ni več izziv. Boj proti malariji pa je, zato ker obstaja velika možnost, da spodleti."

Nekateri analitiki menijo, da se Gates poslavlja v pravem trenutku: podjetje ima zavidljive poslovne izide, čeprav nekateri že napovedujejo zmagovalni vzpon Googla. Izziv ostaja: po katerih zvezdah še lahko seže Microsoft? In po katerih Gates?

K. T.