Ameriški znanstveniki so do ugotovitev prišli na podlagi desetletnih preizkusov v trkalniku Tevatron, ki je začel delovati leta 1985, lani pa so ga zaprli. Foto: EPA
Ameriški znanstveniki so do ugotovitev prišli na podlagi desetletnih preizkusov v trkalniku Tevatron, ki je začel delovati leta 1985, lani pa so ga zaprli. Foto: EPA

Če bodo fiziki potrdili obstoj Higgsovega bozona, zadnjega manjkajočega delca v standardnem modelu vesolja, bo to eno najpomembnejših znanstvenih odkritij v zadnjem stoletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odkritje morajo potrditi izsledki poskusov v Evropi
"Naši podatki močno kažejo na obstoj Higgsovega bozona, vendar bodo odkritje potrdili izsledki poskusov v velikem hadronskem trkalniku v Evropi," je povedal tiskovni predstavnik pospeševalnika delcev Fermilab v ameriški zvezni državi Illinois.

V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) bodo svoje ugotovitve predstavili v sredo.

Poskuse izvajali v trkalniku Tevatron
Ameriški znanstveniki so do teh ugotovitev prišli na podlagi desetletnih poskusov v trkalniku Tevatron, ki je začel delovati leta 1985, lani pa so ga zaprli.

"Tevatron je moral v svoji življenjski dobi proizvesti na tisoče Higgsovih delcev, če sploh obstajajo, zdaj pa jih moramo najti v podatkih, ki smo jih zbrali," je dejal fizik iz Fermilaba in italijanskega inštituta za jedrsko fiziko Luciano Ristori.

Pojasnil je tudi, da so razvili zelo izpopolnjeno simulacijo in programe za analizo, s pomočjo katerih identificirajo Higgsu podobne vzorce. "Kljub temu je še vedno lažje najti prijateljev obraz na stadionu s 100.000 gledalci, kot pa poiskati Higgsu podobne dogodke med bilijoni trkov," je še dejal.

Higgsov bozon, imenovan po škotskem fiziku
Fizik Joe Lykken je povedal, da je Higgsov bozon, imenovan po škotskem fiziku Petru Higgsu, podoben energetskemu polju, ki daje maso predmetom, vendar tako rekoč takoj razpade na druge delce. Poleg tega bo le eden od bilijona trkov v trkalniku proizvedel Higgsov bozon.

"To je precej huje, kot iskati iglo v senu," je dejal Lykken in dodal, da skupaj z drugimi fiziki komaj čaka izsledke iz Evrope.

Teorija o obstoju Higgsovega bozona se je prvič pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja, pomembna pa je za standardni teoretični model, ki pomaga razumeti šest delcev, ki sestavljajo vesolje.