Šele z velikim hadronskim pospeševalnikom, naj bi bilo mogoče dokazati obstoj
Šele z velikim hadronskim pospeševalnikom, naj bi bilo mogoče dokazati obstoj "božjih delcev". Foto: EPA

CERN-ov predstavnik za odnose z javnostjo James Gillies pa je za BBC potrdili pristnost internega dokumenta, ki je pred dnevi ušel v javnost in v katerem je zapisano, da so v velikem hadronskem trkalniku (LHC) ujeli nov delec, za katerega nekateri menijo, da bi lahko bil t. i. božji delec - Higgsov bozon.

Božji delec
Higgsov bozon imenovan tudi božji delec je domnevni osnovni delec, ki ga napoveduje standardni model fizike delcev in ima vlogo temelja.

Po teoriji škotskega fizika Petra Ware Higgsa, ki je obstoj takega delca napovedal 1964. leta, naj bi bili ti delci nosilci Higgsovega polja, za katero se predvideva, da prežema vse vesolje in daje delcem maso.

Higgsovih bozonov do zdaj še niso eksperimentalno potrdili zaradi premajhne kapacitete pospeševalnikov, v CERN-ovem LHC-ju pa bi ta delec bilo mogoče dokazati. S projektom dokazovanja Higgsovega bozona se trenutno pri dveh projektih Atlas ukvarja 3.000 fizikov, kot trdijo v CERN-u.

"Dokazovanje delca"
Gillies je pojasnil, da je delo pri projektu dokazovanja Higgsovega bozona razdeljeno na več skupin, kar je navedel tudi kot razlog, da je omenjeni dokument ušel v javnost. Manjše skupine morajo pripraviti teoretične preizkuse in izračune, ki bodo podlaga praktičnemu delu v trkalniku, ki je kompleks pospeševalnika električno nabitih osnovnih delcev, namenjen za trkanje nasprotnih tokov (žarkov) protonov z zelo veliko kinetično energijo in s takšnim postopkom naj bi bilo mogoče odkriti tudi Higgsov bozon.