Informacija o novem delcu je v javnost prišla istočasno z razglasitvijo predsatvnikov CERN-a, da so dosegli nov rekord v luminoznosti žarkov. Foto: EPA
Informacija o novem delcu je v javnost prišla istočasno z razglasitvijo predsatvnikov CERN-a, da so dosegli nov rekord v luminoznosti žarkov. Foto: EPA

Iskanje Higgsovega bozona oziroma delca, za katerega so fiziki prepričani, da je to manjkajoči delec, ki bi pojasnil, zakaj ima snov maso, je eden glavnih namenov že več mesecev trajajočega projekta v CERNU-u. Govorice, da jim je to že uspelo, so vse močnejše, še posebej po tem, ko se je na spletu pojavil dokument, sicer namenjen komunikaciji med znanstveniki o delovanju velikega hadronskega trkalnika, poroča Telegraph.

Informacije še niso preverjene
A fiziki so že pozvali, naj se ta dokument, ki je sicer pristen, bere pazljivo in brez vnaprejšnjega pretiranega navdušenja. Že večkrat so namreč nadaljnje analize in študije pokazale drugačne rezultate, kot so jih predstavljale prve zapisane ugotovitve. Tudi v tem primeru informacije še niso bile povsem preverjene, pravijo v CERN-u, zato bi lahko šlo tudi za lažni alarm.

Razpadel je 30-krat hitreje kot pričakovano
In kaj je zapisano v dokumentu, ki je ušel na splet? Napisali so ga štirje znanstveniki, ki sodelujejo pri poskusu ATLAS in ki so opazili, da je eden izmed detektorjev trkalnika ujel delec, ki je kmalu nato razpadel na dva visokoenergijska fotona. Hitrost njegovega razpada je bila kar 30-krat večja, kot je pričakovano. Ob tem so zapisali še, da je to sicer le prvo opažanje zunaj standardnega modela, a pričakujejo, da bi lahko kmalu našli vznemirljive stvari, tudi nove delce.

"To je notranja komunikacija, ki poudari nekaj zanimivega, a ugotovitve morajo preveriti še druge znanstvene skupine, preden bo izdan kakšen uradno potrjen rezultat," pa opozarja tiskovni predstavnik CERN-a James Gillies. Zato je za zdaj še prehitro reči, ali bi ujeti delec res lahko bil nekaj novega, še ne poznanega.