Pri Nasi so še vedno prepričani, da se bo Discovery lahko uspešno vrnil na Zemljo. Foto: EPA
Pri Nasi so še vedno prepričani, da se bo Discovery lahko uspešno vrnil na Zemljo. Foto: EPA
Prihod posadke Discoveryja na Mednarodno vesoljsko postajo. Foto: EPA

Njeni strokovnjaki se pri tem opirajo na digitalne posnetke raketoplana, ki jih je naredila posadka na Mednarodni vesoljski postaji, tik preden sta se združila.

Posnetke so poslali Nasi, ki ugotavlja, da obstajajo štirje predeli na krilu, ki bi jih pena lahko poškodovala. Namestnik vodje programa, Wayne Hale, pravi, da o tem, ali je poškodba res nastala, niso enotnega mnenja. Sam meni, da raketoplan ni poškodovan.

Sicer pa bodo astronavti na raketoplanu danes s posebno robotsko roko, opremljeno z laserji in kemerami, še enkrat pregledali morebitne poškodbe celotnega trupa.

Varna vrnitev?
Nasa je kljub temu še vedno prepričana, da se raketoplan lahko varno vrne na Zemljo. Kot je znano, je bila ravno taka poškodba vzrok za tragično nesrečo raketoplana Columbia leta 2003, ki je pri vstopu v zemeljsko atmosfero razpadel.

Med četrtkovo izstrelitvijo naj bi z rezervoarja odpadli najmanj trije deli zaščitne pene. Največji naj bi bil velik 80 × 35 cm, kar je le malo manj kot odpadli del pri Columbii. Raketoplan naj bi se na Zemljo vrnil 7. avgusta.