Musk je od lanske jeseni, ko je prevzel Twitter, uvedel številne spremembe. Foto: Reuters
Musk je od lanske jeseni, ko je prevzel Twitter, uvedel številne spremembe. Foto: Reuters

Musk je v pogovoru z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem dejal, da je plačilni sistem edini način za preprečevanje botov. "Prehajamo na majhno mesečno plačilo za uporabo sistema," je dejal Musk, ki je tudi lastnik podjetij Tesla in SpaceX.

Boti, ki jih upravljajo računalniški programi, ne ljudje, so namreč pogosti uporabniki omrežja X, predvsem za pisanje sovražnih političnih in rasnih sporočil.

"Mislim, da je to edini način v boju proti nepregledni vojski botov," je dejal Musk in dodal, da so boti praktično zastonj, medtem ko bi uvedba naročnine zmanjšala zanimanje za lažne profile, saj bi to njihovo vzdrževanje precej podražilo. Kot je dodal, bi namreč za vsakega novega bota potreboval novo plačilo.

Plačljiva že storitev X Premium

Musk je že pred časom dejal, da rešitev za odpravo botov in lažnih računov na omrežju vidi v zaračunavanju za verificiranje računov. Že odkar je lani prevzel Twitter, si prizadeva spodbuditi uporabnike, da bi plačali za izboljšano storitev, ki se zdaj imenuje X Premium. To je dosegel tako, da je naročnikom, ki so storitev plačali, omogočil več funkcij, kot so daljše objave in večja vidnost na platformi.

Uporabniki lahko storitev X trenutno še vedno uporabljajo brezplačno.

Musk je bil gost pri Netanjahuju. Foto: Reuters
Musk je bil gost pri Netanjahuju. Foto: Reuters

Cena za storitev X Premium se razlikuje glede na to, v kateri državi je naročnik, v Sloveniji na primer znaša 9,76 evra, v ZDA 8 dolarjev, na Otoku pa 9,60 funta. Musk je obljubil, da si prizadeva najti cenejše možnosti za uporabnike. "To je daljša razprava, vendar je po mojem mnenju neko manjše plačilo pravzaprav edina obramba pred ogromnimi vojskami botov," je dodal Musk po poročanju BBC-ja.

Sprememba za spremembo

Vendar pa bi omrežje X s postavitvijo plačilnega zidu lahko izgubilo velik del uporabnikov, to pa bi zmanjšalo prihodke od oglaševanja, ki trenutno predstavljajo večino prihodkov podjetja.

Musk je od lanske jeseni, ko je prevzel Twitter, uvedel številne spremembe. Spremenil je ime, odpustil več tisoč zaposlenih, predstavil plačljivo možnost uporabe strani za verificiranje profila, omogočil vnovično uporabo pred tem blokiranih računov ter napovedal uvedbo zvočnih in videoklicev.