Medmrežje je preveč dinamičen organizem, zato bi ga nadzor zbirokratizirane agencije v okviru OZN-ja zaviral v razvoju, ocenjujejo ZDA. Foto: BoBo
Medmrežje je preveč dinamičen organizem, zato bi ga nadzor zbirokratizirane agencije v okviru OZN-ja zaviral v razvoju, ocenjujejo ZDA. Foto: BoBo
Dubaj
Predstavniki držav bodo v Dubaju do 14. decembra. Foto: EPA

Kaj je medmrežje (ang. internet) in kaj svetovni splet (ang. world wide web)? Medmrežje je - poenostavljeno - svetovna infrastruktura, sistem omrežij, računalnikov ter komunikacijskih povezav. Svetovni splet pa so - spet poenostavljeno - vsebine, ki se po njem pretakajo in standardi, ki to omogočajo, torej hipertekstni (nadbesedilni) sistem.

Hamadoun
ITU ne želi vladati medmrežju, sporoča njen prvi mož Hamadoun Toure. Foto: Reuters

Nadzor nad osnovnimi standardi in sistemom domen svetovnega spleta trenutno (in že dolgo) izvaja več teles in organizacij Združenih držav Amerike. Ena izmed njih je, denimo, Icann, ki je pred kratkim izvedel sporen razpis za povsem nove končnice spletnih strani.
Takšna ureditev sega v daljno leto 1988, ko so na mednarodni konferenci države sveta sprejele pogodbo - Mednarodno telekomunikacijsko regulativo (ITR) - in jo kljub izjemnim spremembam na področju digitalnega do danes še niso spremenile. ITR je sporazum, ki med drugim ureja pretok prometa med različnimi omrežji in način zaračunavanja tarif med omrežji različnih držav, a ne za medmrežje.

Sporazum se utegne zelo kmalu spremeniti
Predstavniki držav sveta so na to temo staknili glave na svetovni konferenci o telekomunikacijah v Dubaju. 193 držav išče soglasje okoli 900 podanih predlogov za spremembo ureditve.

Konferenco organizira ITU, agencija pod okriljem OZN-ja, ki pa je bila ustanovljena že daleč pred OZN-om v letu 1865. Skozi svojo zgodovino se je ukvarjala s standardi v telekomunikaciji, z zagotavljanem skladnosti med telefonskimi omrežji različnih držav, še danes pa se ukvarja z orbitami satelitov in svetovnimi radijskimi frekvencami, poroča britanski BBC.

Zaskrbljenost in zgražanje
Marsikatera država želi, da se na ITU prenese tudi upravljanje s standardi medmrežja, spet drugi so nad takšnimi predlogi zgroženi. Google, denimo, zatrjuje, da je odprt in svoboden internet ogrožen, sprožil je tudi peticijo proti spremembam. Največ dvignjenih obrvi (še posebej pri ZDA) je sprožil (neuradni) predlog Rusije, ki naj bi odpiral pot cenzuri.

ZDA: Nekateri predlogi so alarmantni
ZDA so izrazile veliko zaskrbljenost. Sporno se jim zdi, da želi ITU prek predlogov različnih držav pridobiti funkcijo "vladanja" nad medmrežjem. Še bolj jih motijo tisti predlogi, ki vključujejo veliko povečanje pristojnosti držav pri upravljanju z medmrežjem in z vsebino, ki se po njem pretaka. Takšni predlogi so zanje popolnoma nesprejemljivi in predstavniki ZDA na konferenci so že napovedali, da jim bodo "srdito" nasprotovali.

ITU: Kdo bo zagotovil infrastrukturo
Predstavniki ITU-ja zavračajo izraz "vladanje" medmrežju in sporočajo, da je njihov osnovni namen zagotoviti boljšo in obširnejšo medmrežno infrastrukturo predvsem v državah t. i . tretjega sveta; rekoč, da je internet dandanes predvsem privilegij bogatih. Poleg tega želijo odpraviti plačilo stroškov za gostovanje v tujih mobilnih omrežjih in zagotoviti prioriteto za klice v sili.

Oči uprte v predlog Rusije
Na veliko kritike je naletela odločitev ITU-ja, da lahko države svoje predloge ohranijo prikrite javnosti. Takšen je tudi ruski predlog sprememb, ki je sicer pricurljal v javnost prek portala Wcitleaks - države naj bi dobile "enake pravice pri upravljanju z medmrežjem". Po oceni ZDA predlog odpira prostor cenzuri. Ker pa Rusija že ima seznam prepovedanih spletnih strani, se odpira vprašanje, ali je za cenzuro sploh potreben mednarodni sporazum, poroča BBC.

Plačevanje za podatkovni promet prek držav
V svetu še vedno ostaja odprto vprašanje, kdo naj plača za infrastrukturo, ki omogoča prenos podatkov. Ponudniki internetnih storitev in operaterji želijo, da del bremena nosijo tudi spletne strani. Skype, Youtube ali Facebook bi morali za prenos podatka od svojega strežnika iz (denimo) ZDA v Slovenijo plačati tistim nacionalnim upravljalcem omrežij, katerih infrastrukturo bi ti podatki prečkali.

Telekomi na konferenci predlagajo "model kakovosti". Ta bi spletnim portalom zaračunal za prenost tiste vsebine, ki je odvisna od kakovostnega prenosa podatkov; denimo prenos videoposnetka brez kakršnih koli motenj v sliki. S tem bi spodbudili več vlaganj v infrastrukturo, predvidevajo upravljalci omrežij.

EU: Ne popravljaj, kar ni pokvarjeno
Predstavnica Evropske unije, komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes, se je vprašala, ali je sporazum za medmrežje sploh potreben. Medmrežje pač deluje in ne potrebuje regulacije znotraj ITR-sporazuma, je dejala.

Za sprejetje česar koli potrebno soglasje
Predstavniki držav bodo dogovor iskali do 14. decembra. Za kakršno koli spremembo bo potrebno popolno soglasje, toda več spletnih analitikov je presodilo, da utegnejo ZDA pod (morebitnim) močnim pritiskom večine mednarodne skupnosti popustiti in skleniti kompromis.

Kaj je medmrežje (ang. internet) in kaj svetovni splet (ang. world wide web)? Medmrežje je - poenostavljeno - svetovna infrastruktura, sistem omrežij, računalnikov ter komunikacijskih povezav. Svetovni splet pa so - spet poenostavljeno - vsebine, ki se po njem pretakajo in standardi, ki to omogočajo, torej hipertekstni (nadbesedilni) sistem.