Ura odšteva, analognemu televizijskemu signalu v Sloveniji bo kmalu odklenkalo, prihaja nova tehnologija. Foto: EPA
Ura odšteva, analognemu televizijskemu signalu v Sloveniji bo kmalu odklenkalo, prihaja nova tehnologija. Foto: EPA

Slovenija bo 1. decembra 2010 ugasnila analogne televizijske oddajnike in začela oddajanje digitalnih televizijskih signalov. Kot je znano, morajo tisti državljani in državljanke, ki televizijski signal sprejemajo preko sobne ali strešne antene, do takrat kupiti digitalni pretvornik ali ustrezen televizijski sprejemnik, da bi po 1. decembru nemoteno spremljali televizijske programe.

Preberite klepet z Dušanom Valentinčičem iz merilne skupine za RF RTV Slovenija. Odgovarjal je na vprašanja, povezana s prehodom na digitalizacijo.

.

Za vas pa pripravljajmo še dva klepeta o digitalizaciji in prihajajočih spremembah na tem področju. V torek, 16. novembra, ob 11.00 lahko svoja vprašanja postavite v. d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologije Marjanu Turku, 30. novembra ob 12.00 pa še Antonu Končarju, vodji Področnih centrov na RTV SLO.

Izklop signalov
Da bi se prepričali o pripravljenosti ljudi na digitalni prehod, se je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v sodelovanju z RTV SLO, Pro Plus in TV3 odločilo, da bo v ponedeljek, 15. novembra, ob 19.30 izvedel petnajstminutni poskusni sočasen izklop vseh analognih televizijskih oddajnikov za tri televizijske programe.
Rešilne bilke: TV SLO 2, Kanal A in TV3
Kdor ta čas ne bo zdržal brez svojega priljubljenega programa, bo od 19.30 do 19.45 lahko na programih TV SLO 2, Kanal A in TV3 preveril, ali je njegov sprejem televizijskih programov nemoten. Če bodo uporabniki v tem času na omenjenih programih videli le bel šum z informativnim trakom, bo to zanje opozorilo, da na digitalni prehod še niso pripravljeni in da jim je preostalo še 15 dni časa za nakup digitalnega pretvornika oziroma ustreznega televizijskega sprejemnika. Tisti, ki televizijski program sprejemajo po kabelskih omrežjih ali po satelitih, pa jim ob digitalnem prehodu ni treba storiti prav ničesar.

Prvi izkop analognega oddajnika bo slovesno opravljen na Belem Križu, kjer bo na gumb pritisnil predsednik vlade Borut Pahor ob navzočnosti ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča.