Poostreno varovanje Kremlja ob obisku kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Foto: Reuters
Poostreno varovanje Kremlja ob obisku kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Foto: Reuters

Ruski časnik Kommersant ob sklicevanju na neimenovane vire navaja, da se prepoved nanaša na uslužbence notranjega ministrstva. Razlog zanjo so po poročanju Reutersa pomisleki pred vohunjenjem zahodnih obveščevalcev.

Prvi namestnik vodje predsedniške administracije Sergej Kirijenko naj bi na srečanju notranjega ministrstva v Moskvi uradnikom Kremlja, ki so vpleteni v rusko notranjo politiko, naročil, naj zamenjajo Applove telefone do 1. aprila.

"Za iPhone je vsega konec, vrzite ga stran ali ga dajte otrokom. Marca bodo to morali vsi narediti," naj bi dejal eden izmed udeležencev seminarja za notranjepolitične uradnike Kremlja. Časnik Kommersant še navaja, da lahko Kremelj zaposlenim zagotovi druge naprave z drugačnimi operacijskimi sistemi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov teh poročil ni potrdil, vendar je dodal, da "pametnih telefonov ne bi smeli uporabljati za uradne posle".

"Vsak pametni telefon ima precej pregleden mehanizem, ne glede na to, kateri operacijski sistem ima, Android ali iOS. Seveda se ne uporabljajo za uradne namene," je dejal Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je večkrat zatrdil, da nima pametnega telefona. Tiskovni predstavnik Peskov je kasneje pojasnil, da ruski predsednik sicer občasno uporablja splet.

Razprava o Iphonu v Rusiji se je razvila, potem ko so v administraciji ZDA in Evropski komisiji uradnikom na službenih telefonih prepovedali uporabljati kitajsko družbeno omrežje TikTok. Več zahodnih držav je ob tem sprejelo dodatne omejitve glede TikToka.