Pretvorniki na slovenskem trgu skoraj v celoti podpirajo ta format in morajo biti tudi opremljeni z nalepko ministrstva za visoko šolstvo
Pretvorniki na slovenskem trgu skoraj v celoti podpirajo ta format in morajo biti tudi opremljeni z nalepko ministrstva za visoko šolstvo "Preklopite na digitalno". Foto: MMC RTV SLO

Telefon s številko 080 22 22, kamor lahko uporabniki pokličejo za vsa vprašanja v povezavi s prehodom na digitalno televizijo, nenehno zvoni. Ljudi najbolj zanima, kakšen pretvornik ali televizor morajo kupiti, da bodo po 1. decembru še lahko sprejemali televizijski signal, je za TV Slovenija poročala Tina Antončič.

"Pretvornikov je na zalogi dovolj"
Gospodinjstva, ki televizijski signal sprejemajo prek sobne ali strešne antene, za nemoteno delovanje televizorja potrebujejo pretvornik z oznako DVB-T in kodirnim sistemom MPEG4 za sliko in zvok.

Povpraševanje po omenjenih pretvornikih je tudi v trgovinah še vedno veliko. Vodja oddelka v trgovini Big Bang Matjaž Hlebš napoveduje, da bo nekaj dni pred izklopom in po njem prodaja zagotovo še večja, zagotavlja pa, da zaloge ne bo zmanjkalo.

Poskusna "analogna tema" je trajala 15 minut
Pretvorniki na slovenskem trgu skoraj v celoti podpirajo ta format in morajo biti tudi opremljeni z nalepko ministrstva za visoko šolstvo "Preklopite na digitalno". Če ga še niste kupili (cena je okoli 50 evrov), storite to čim prej in se pri prodajalcu pozanimajte, ali pretvornik podpira omenjeni format.

V okviru priprav na digitalni prehod pa so RTV Slovenija in nekaj komercialnih televizij 15. novembra zvečer poskusno za 15 minut ugasnile analogne oddajnike. Na gumb za izklop je pritisnil premier Borut Pahor.