Dolgoročni načrt Američanov je, da bi na bližnjih asteroidih postavili stalna oporišča. Foto: EPA
Dolgoročni načrt Američanov je, da bi na bližnjih asteroidih postavili stalna oporišča. Foto: EPA

Kar je prej slišati kot scenarij za znanstvenofantastični film, je povsem realističen načrt, za katerega bo ameriški predsednik Barack Obama v letnem proračunu namenil tudi sredstva.

Nasine načrte je razkril senator s Floride Bill Nelson, ki je dejal. "Povedano na kratko, Nasa želi z robotskim vesoljskim plovilom prestreči asteroid in ga ujeti v svoje 'roke'. Nato bi ga preusmerili nazaj proti Zemlji in ga utirili v orbito okoli Lune. Na asteroid bi nato priletela Nasina posadka in začela izkopavanje in raziskave o novih tehnologijah za poti še globlje v vesolje in na Mars," je dejal.

Takšen načrt so že lani predlagali strokovnjaki na Kalifornijskem inštitutu za tehnologijo, je dodal Nelson, ki je vodja senatnega pododbora za znanost in vesolje. Inštitut je izdelal načrt, s katerim bi 500-tonski asteroid pripeljali bližje Zemlji.

Obama je Nasin predlog podprl. Ameriški predsednik je pred kratkim napovedal, da želi astronavte na asteroid prvič poslati leta 2025, po Nasinih dokumentih pa bi se to lahko zgodilo štiri leta prej.