Daleč največ Nobelovcev prihaja iz ZDA. Foto: Reuters
Daleč največ Nobelovcev prihaja iz ZDA. Foto: Reuters

Nordhaus je profesor na ameriški univerzi Yale, Romer pa predava na NYU Stern School of Business v New Yorku. Švedska kraljeva akademija ju je nagradila za delo, v katerem sta oblikovala metode, s katerimi sta skušala odgovoriti na nekatera najbolj pereča vprašanja o tem, kako ustvariti dolgoročno in vzdržno gospodarsko rast. "Njune ugotovitve so razširile področje delovanja ekonomske analize, saj sta z različnimi modeli razložila, kako se tržno gospodarstvo sklada z naravo in znanjem," so sporočili z akademije.

Nagrade bodo podelili 10. decembra
Nagrada za ekonomijo sicer tehnično ni Nobelova nagrada, saj v Nobelovi oporoki ni omenjena in se ne izplačuje iz njegove zapuščine, vendar pa se podeljuje na skupni slovesnosti z Nobelovimi nagradami. Ta bo 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu.

Lani jo je prejel ameriški znanstvenik Richard H. Thaler za prispevek k vedenjski ekonomiji.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Sklad je lani nagrade zvišal na devet milijonov švedskih kron (okoli 860.000 evrov). Če je nagrajencev v določeni kategoriji več, si to vsoto razdelijo.

Letos brez nagrade za književnost
Nobelovo nagrado za medicino bosta letos prejela ameriški in japonski imunolog James P. Allison in Tasuku Honjo, ki sta razvila posebno imunoterapijo za zdravljenje raka. Nobelova nagrada za fiziko bo šla v roke Američana Arthurja Ashkina, Francoza Gerarda Mourouja in Kanadčanke Donne Strickland za odkritja na področju laserske fizike. Z Nobelovo nagrado za kemijo pa se bodo lahko ponašali Američana Frances H. Arnold in George P. Smith ter Britanec Gregory P. Winter za prispevek k razvoju zelene kemične industrije.

Prestižno Nobelovo nagrado za mir sta si medtem prislužila kongovski zdravnik Denis Mukwege in jezidinja Nadja Murad za njun boj proti nasilju nad ženskami v spopadih.

Nagrajenca za književnost letos zaradi spolnega škandala v Švedski akademiji izjemoma ne bodo razglasili.