Znanost in tehnologija
Arktična triperesnica - največji in najvelikopoteznejši infrastrukturni tovrstni objekt na skrajnem severu. Foto: Youtube
Ruski predsednik Vladimir Putin s svojo delegacijo na obisku otoka Alexandra Land marca letos. Foto: Reuters
Rusija je prevzela primat v osvajanju Arktike. Foto: Reuters
Putin in Medvedjev med razkazovanjem Arktične triperesnice. Foto: Reuters
V Arktični triperesnici je lahko nastanjenih do sto ljudi do leta in pol brez vsakršne zunanje podpore. Foto: Google Maps

Dodaj v

Osvajanje Arktike - ruske vojaške ambicije na severnem tečaju

Arktična triperesnica - edinstven vojaški objekt
28. december 2017 ob 17:53
Moskva - MMC RTV SLO

Rusija je korenito razširila svoj nadzor nad arktičnimi ozemlji, edinstveni infrastrukturi, ki jo je zgradila na tem polarnem območju, pa se do zdaj ni približala še nobena druga država.

"V zgodovini odkrivanja in osvajanja Arktike nobena druga država ni zgradila toliko objektov, opremljenih s tako tehnologijo in ki bi bili tako energetsko varčni ali ki bi imeli take vojaške zmogljivosti," je na plenarnem odboru ruskega obrambnega ministra v ponedeljek dejal obrambni minister Sergej Šojgu.

Kot je povedal, so večja gradbena dela na Arktiki "skoraj končana", Arktika pa bo - poleg ruskih zahodnih območij - ostala prednostno območje za razvoj vojaške infrastrukture v prihodnosti.


425 objektov, tisoč vojakov

Rusko obrambno ministrstvo opisuje svoje gradbene projekte na Arktiki kot "neprecedenčne". Kot gre razbrati s spletne strani ministrstva, je vojska v polarni regiji na 700.000 kvadratnih metrih območja zgradila 425 infrastrukturnih objektov, v obstoječih oporiščih s posebnimi vojaškimi sistemi in vojaško opremo pa je že zdaj nastanjenih okoli tisoč vojakov.

Rusija ima na svojih polarnih območjih štiri polno delujoča vojaška oporišča. Enega so zgradili na otoku Zemlja Alexandre, najzahodnejšem večjem otoku v Deželi Franca Jožefa, enega na otoku Wrangel na ruskem daljnem vzhodu, še dva pa na Novosibirskih otokih. Vojska tudi dokončuje gradnjo letališča na Francu Jožefu, ki naj bi do leta 2020 lahko sprejemal letala skozi vse leto.

Arktična triperesnica
Še posebej zanimivo pa je rusko najsevernejše vojaško oporišče, imenovano Arktična triperesnica. To edinstveno oporišče je edini stalni infrastrukturni objekt na svetu, zgrajen na območju 80 stopinj severno od ekvatorja, poroča RT.

Samostojni kompleks, ki se razteza na 14.000 kvadratnih metrih, omogoča do sto ljudem, da v njem bivajo in delajo do poldrugega leta brez zunanje podpore. Oporišče ima svojo lastno elektrarno in čistilno napravo, ki filtrira pitno vodo iz snega, za njeno gradnjo pa so uporabili najnovejšo tehnologijo varčevanja s toploto.

Oporišče ima za svoje osebje tudi vrsto rekreacijskih objektov, vključno s fitnesom, teniškim igriščem, sobo za biljard, pa tudi kinematograf in rastlinjak z zimzelenimi rastlinami. Vse stavbe v oporišču so med seboj povezane z ogrevanimi galerijami.

Orožje za - 50 stopinj
Ruska vojska namerava svoje vojake, nastanjene na skrajnem severu, opremiti z novim orožjem, posebej zasnovanim za izjemno nizke temperature, prihodnje leto pa bodo na Arktiko poslali tudi novo protiletalsko orožje, ki deluje tudi pri 50 stopinjah pod ničlo (in 50 stopinjah nad njo). In pred kratkim so ruski inženirji razvili novo različico, ki lahko deluje v celo še ekstremnejših razmerah.

Arktika za Rusijo ostaja strateško pomembna regija tako pri gospodarskem razvoju kot nacionalni varnosti in vojski. "Do 40 odstotkov redkih zemeljskih surovin in okoli 30 odstotkov naftnih rezerv in rezerv zemeljskega plina je na Arktiki," je za RT povedal Viktor Litovkin, vojaški opazovalec pri poročevalskih agencijah TASS in RIA.

Trgovska pot prihodnosti
Regija tudi predstavlja eno najučinkovitejših morskih trgovskih poti med Evropo in Azijo, ki ladjam omogoča, da dosežejo svoj cilj dvakrat hitreje kot po tradicionalnih morskih poteh.

"Rusija mora za to severno morsko pot zagotoviti navigacijo, ledolomilce in radijske naprave, za to pa mora Moskva v tem delu ohranjati svojo navzočnost," je pojasnil Litovkin.

Severna morska pot je trgovska pot prihodnosti, meni tudi Andrej Koškin, vodja katedre za sociologijo in politične znanosti na Plehanovi ekonomski univerzi. Ob tem je dodal, da uporaba te trgovske poti čedalje bolj zanima vse več držav, vključno s Kitajsko.

Polarne regije pa imajo za Rusijo tudi strateški varnostni pomen, saj bi tuja vojaška plovila, vključno s podmornicami, oboroženimi z raketami, lahko morebiti ogrozila ključno rusko vojaško in civilno infrastrukturo, še posebej v Sibiriji, če bi dobila dostop do Arktičnega oceana ob ruskih severnih mejah, opozarja Litovkin.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
mircek007
# 28.12.2017 ob 18:21
Rusija kot največja država na svetu,zajema večino Arktike, normalno da je večji del njen.Kdo bi pa imel premoč,Lesoto?
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 18:14
Jp.. Na Arktiki ima Rusija absolutno premoč.. Pač leta vlaganja v tako, civilno, kot vojaško infrastrukturo arktičnega kroga in ne v Iphone prinaša veliko strateško prednost v bodočnosti....
Mare_4
# 28.12.2017 ob 19:07
Za nafto dobiš 50 usd, od tega je dodane vrednosti 15 usd. Za iphone dobiš 1000 usd, od tega je dodane vrednosti 900.

Ja nič, Skippy, bomo pa z i-phoni podkurl. Če jih zložiš v peč kot polena, bi znali dobro zagoret.
J@st
# 28.12.2017 ob 19:06
Skippy
# 28.12.2017 ob 18:56
Prijavi neprimerno vsebino
Za nafto dobiš 50 usd, od tega je dodane vrednosti 15 usd. Za iphone dobiš 1000 usd, od tega je dodane vrednosti 900.
---------------------
Iz cesa izdelujejo plastiko, ajfonar?
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 19:54
Rusi so se potihoma, zdelo se je počasi, dvignili in postali svetovna velesila.

In to z razvojem...vojšako imajo daleč najboljši raketni sistem, zaradi česar američanom prav nič ne pomagajo ne plačanci, ne šmikerska letala....
z ne agresivno osvajalsko politiko pa je Putin pokazal, da je mojster diplomacije. Krim, Sirija, Arktika, Afrika....rusi harajo...brez iztrelejnega metka...z nekaj naboji pripaja le zahod Ukrajine, kjer ni bilo druge rešitve, saj z naciji ne gre drugače..še posebaj ne takšnimi, privzgojenimi domobrančki kot so v ukrajini...

Bravo Rusi. Če vas ne bi bio, bi cel svet danes lizal tla po katerih koraka senilen, zavaljen, ostarel, egovcentrik..Trumpek
bulb
# 28.12.2017 ob 18:23
Večji del kopnega pod arktičnim ledom je povezan z ruskim ozemlje. Torej ji pripada.
mb128
# 28.12.2017 ob 17:53
Ja no kdor prvi pride tudi prvi melje!
KLIPAN
# 28.12.2017 ob 19:17
"Rusija je korenito razširila svoj nadzor nad arktičnimi ozemlji, edinstveni infrastrukturi, ki jo je zgradila na tem polarnem območju, pa se do zdaj ni približala še nobena druga država."

@Skippy, @vojnaslo91, @pac-man ipd.
pa spet nič jasno, ker bi Rusija po njihovo morala že pred tremi-štirimi leti bankrotirati.
Sicer ima njihova Amerika "10x" večji zunanji dolg, ampak pustimo malenkosti.

Eno samo trpljenje za ameroljubce-najprej jim shakirajo volitve, potem jih popolnoma osramotijo v Siriji, v Ukrajini.... prehiteli so jih v bitki za Arktiko....edino kjer zaostajajo za Ameri je v količinah prodanega orožja šeriatskim Saudijcem, porušenih državah in pobitih civilistih.
Vsaj nekaj, za uteho.
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 18:28
Če koga resno zanima , zakaj je arktično območje tako pomembno... Se splača prebrat..
BLEKIDREKI
# 28.12.2017 ob 18:51
Bravo Rusija.
Roko_europe
# 28.12.2017 ob 19:26
Zanimivo! Le kaj bodo porekli zdaj tisti pametnjakoviči na tem forumu, ki Rusiji pripisujejo, da nima za burek?!
Manos de Piedra
# 28.12.2017 ob 20:04
Slovani dominiramo.

Lepo je videt NAŠE slovanske barve na tako odročnih krajih.
WeeBay
# 28.12.2017 ob 20:09
Resnično upam, da Evropejci nismo tako neumni in da se ne bomo spuščali v vojno z Rusijo saj bi po mojem mnenju močno izgubili.
neutrino
# 28.12.2017 ob 19:25
Tole je pa hudo draga "zastava" :)
ronzi
# 28.12.2017 ob 19:57
Iphone bi bil dodana vrednost,če bi bil delan v usa,ne pa na kitajskem....
J@st
# 28.12.2017 ob 19:09
Skippy
# 28.12.2017 ob 18:53
Prijavi neprimerno vsebino
Pač leta vlaganja v tako, civilno, kot vojaško infrastrukturo arktičnega kroga in ne v Iphone prinaša veliko strateško prednost v bodočnosti....

Vseeno ima iphone več 100x višjo dodano vrednost od teh naravnih surovin. Razvita država je tista, ki lahko ohranja visok nivo življenja brez naravnih virov, to pa so pravzaprav vse evropske države. Ruska dejavnost samo kaže na to, kako je Rusija odvisna od naravnih virov, ne pa od znanja.
--------------------
Kaj ti bo znanje brez nafte?
Wiki te vabi)))
"Večino tipov plastike pridobivamo s predelavo surove nafte
se uporablja za izdelavo ogromnega števila izdelkov za vsakdanjo rabo. Iz plastike so tudi tekstilna vlakna, izolacijski materiali, cevi, talne obloge in sestavine lakov, lepil ter kozmetičnih izdelkov, v elektrotehniki ohišja, izolacija in plošče za tiskana vezja, v avtomobilski industriji sestavine gum, materiali za blazinjenje, armaturne plošče, rezervoarji za gorivo in mnogi drugi predmeti."
Robiland
# 28.12.2017 ob 18:54
Rusija Mati nasa! Se enkrat vec nas bo resevala pred zahodnimi demoni!
WeeBay
# 28.12.2017 ob 20:09
O tem sem bral že nekaj časa nazaj. Rusi so zagotovo vojaška velesila. Poglejte si v videu spodaj.Včeraj so na CNN-u imeli reportažo o tem kako bo ruska vojska v letu 2018 glavna nevarnost ZDA in kako bodo še razširili vpliv na bližnjem vzhodu. Rusija je/bo odprla novo vojaško bazo v Egiptu in Siriji. Razmišljajo tudi o Libiji skratka zanimivo bo.
firtoh
# 28.12.2017 ob 23:10
V Rusiji sem bil samo enkrat in to v St.Petersburgu. Pa še to,samo zato,ker sem bil na Finskem in je bila ugodna cena za vlak.Mesto je staro komaj 300 let,sam Ljubljana je proti njemu ena navadna zakotna vas,pa pustimo število prebivalcev ob strani.
Nisem nek grozen ljubitelj Rusov ampak me moti,da se gremo hladno vojno,ki je slabša od prejšnje,katere pa noben ne prizna.
Moti me tudi,da se ZDA,zadnjih 75 let, imajo za liderja svobodnega sveta.Kaj je to svobodni svet?Tisti,ki niso z nami, so proti nam?A živimo spet v komunizmu,da nam bodo ukazovali kako razmišljati?Hvala lepa za tak svobodni svet...
komsomolec
# 28.12.2017 ob 18:42
Rusija skrbi za prihodnost države in naroda.
kje so zdaj slovenski domokjubi, niti kahlice v peskovnik ne znajo postavit, hujskajo proti Putinu, da se bodo razpočili od jeze. Luzerji! Rusija je prva država sveta.
Ofinger
# 29.12.2017 ob 03:25
visok nivo življenja brez naravnih virov

Skippy je znova presegel samega sebe in potrdil, da spada med najresnejše kandidate za letošnjo Darwinovo nagrado.
mircek007
# 28.12.2017 ob 18:29
Za tiste kateri ne veste Na(f)to ni naftno podjetje ,ampak vojaška organizacija.Če je tako močen,zakaj vodi uboga Rusija na Arktiki?
moj komentar
# 28.12.2017 ob 23:07
Slovenije Rusija ni nikoli okupirala.
So nas pa vedno preko kvizlingov okupirali zahodnjaki, tako kot to počnejo tudi danes.
Nemci so nas izseljevali, pobijali, nas tovorili v svoja delovna taborišča, kjer smo umirali v najhujših mukah, Avstrijci so nas pošiljali na svoje fronte, kot topovsko hrano, imeli so nas za svoje konjušarje in sluge.
WeeBay
# 28.12.2017 ob 20:31
Američani na tem območju močno zaostajajo za Rusi saj želijo pokrivati celotni svet kar pa je čez dalje težje. ZDA se borijo proti Kitajski in Rusijo oziroma proti 1.5 milijardi ljudi. Samo vprašanje časa kdaj bodo izgubili. Trump se tega še kako zaveda in si zato želi imeti boljše odnose z omenjenima državama (verjetno edini predsednik v zadnjih 50 letih) vendar mu neoconi in deep state tega ne bodo dovolili. (huda napaka)

ZDA bodo morale v naslednjih 20 letih močno spremeniti svojo zunanjo politiko drugače se jim slabo piše. Na Bližnjem vzhodu so močno izgubili (verjetno največja napaka v moderni zgodovini), zapravili so 7+trilijonov dolarjev in tega se ne da več popraviti. Medtem ko se ZDA še vedno borijo na Bližnjem vzhodu jim Kitajci pobirajo stvari v Afriki. Skratka ZDA želijo pokrivati celoten svet kar pa enostavno ne gre.

Za konec pa še tale video:

Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 23:13
Manos de Piedra in moj komentar............Ne moreta vidva tega Slovenjcelnem razlagat, sedaj, ko je iphone, praktično merilo vsega... Cankar je točno vedel o čem je govoril in kratki izbruhi narodne zavesti ( Maister, NOB), so na žalost zgolj naključja ujeta v zgodovinske razmere in nič drugega....Pravi Slovenec se bo vedno raje plazil pod Nemcem, kot enakopravno sodeloval z Rusom... Je bojda, bolj nobl, pa še isplača se bolj..
Manos de Piedra
# 28.12.2017 ob 23:00
@mircek007:
"Od ZDA in EU smo dobili samo komande,nič ni bilo podarjeno..razen za par projektov po Sloveniji"

Na zahodu nas bodo Slovane vedno gledali kot drugorazredne, v Rusiji boš kot Slovan vedno prvorazreden, sploh Slovenci, ki z Rusijo nikoli nismo imeli nobenih konfliktov. Na zahodu se nikoli nisem počutil dobrodošlega, tam nate če si Slovan gledajo kot na nekega kriminalca.
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 22:21
"Glede Artike pa. Kdo pa jim kaj brani, to je tako njihova država, jim čestitam in želim veliko uspehov. Samo naj tam ostanejo, tu jih ne potrebujemo, Rusi pač nikoli ne bodo vojaško prisotni v Evropi ,to je najbolj važno od vsega."... To je, da se polulaš od smeha.. Pa kdo se zadnjih 20 let kam širi in kam pritiska... Rusija proti NATO ( EU ) ali NATO ( EU) proti Rusiji... Ali Rusija pritiska Evropo skozi Gruzijo in Ukrajino ali je morda obratno.... Jaz razumem, da imajo nekateri še vedno Hoolywoodsko oprane glave, vendar pa kar je preveč je pa preveč... Treba je samo spremljati dejstva in vse je bolj ali manj jasno.... Predvsem pa ta konstantna protiruska fobija počne to, da gredo Rusi defakto v Kitajski tabor in ne v Evropslkega, kar seveda najbolj ustreza USrA.... Kdo se bo pa na koncu, krvavo useknu, je pa tudi upam, čedalje bolj jasno...
kolkrkaplc
# 28.12.2017 ob 20:33
En prihodnjih Bondov 007 se bo zagotovo dogajal okoli teh objektov.
mircek007
# 28.12.2017 ob 20:41
Kakšni argumenti,pa sploh niso smešni ,ampak obrabljeni..Ko se gre o razvoju Rusije,take pišejo..Ste ljubosumni,ker ne pišejo o ZDA?Iphone bi primerjali z najnovejšo tehnologijo na Arktiki?Ojoj..
Binder Dandet
# 28.12.2017 ob 20:29
"Ruska dejavnost samo kaže na to, kako je Rusija odvisna od naravnih virov, ne pa od znanja."

Tole si pa uspel mimo ustrelit.:) Ko pa Rusija pipco zapre, pa razvite drzave evrope les kurijo?
firtoh
# 28.12.2017 ob 19:05
Ko sem začel brat članek sem dobil asociacijo na Carpenterjev film Stvor in Kurt Russell-a
eMZe
# 29.12.2017 ob 10:00
A LAHKO ne piše "Alexandra Land"?

To je amerikanarski prevod/prepis. Dežela oziroma kopno pripada Rusiji, poimenovali so jo Rusi po ruski osebi, nam bolj domače zveni "Zemlja Aleksandre" (po Aleksandri Pavlovni).
Ampak ne. Ena saksonska agencija je spisala Alexandra Land in mi moramo to zdaj razumeti pač tako.
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 22:31
Ma, problem je v tem, da se geopolitične karte mešajo na novo...Problem, je, da je marsikdo še vedno v l. 1995 in ne razume, da se je marsikaj spremenilo.. Ne razume, da je Rusija zaradi 1. svoje lege in velikosti, 2. največjih resurskov na svetu in 3. vojsko, ki te resurse z lahkoto brani, unikatana in bo tisti, ki jo bo imel v svojem taboru dejansko majal zizike celemu svetu... In, kot sedaj kaže bo Rusija v Kitajskem in ne Evropskem taboru.. Zakaj pa je tako , pa naj si vsak odgovori sam...
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 21:47
Jp.. Zanimiva je take Arktika.. Še posebej če človek pomisli, da so tudi Kitajci začeli razvijati "arktično strategijo" in tudi že skupaj z Rusi sodeljejo na nekaterih črpališčih..Saj ne, da je bil eden prvih ukazov Tov. Trumpa da se izgradi nove ledolomilce ( zakaj le ).. In ne, da Danska, Kanada, GB in skandinavske države konstantno vekajo okoli Arktike... Ti podli in nerazviti rusi, bodo sedaj z lesenimi ledolomilci in kamnitimi križarkami osvojili svoj lastni del Arktike.. Le kako si drznejo, če ima pa že Nemčija 5x večji proračun, da o USrA in ostalih razvitih moralno-etičnih vertikalah niti ne govorim..
mircek007
# 28.12.2017 ob 20:45
čudno, da amerikanci še niso okupirali kej tam...aja ni nafte
......
Je nafte ,vendar so Ameri prepozni..ne vem,mogoče ker so Rusi navajeni na zimo,ne pa kot je bilo z rusko zimo,ko se je šlo o Francozih in Nemcih..saj veste..
moj komentar
# 28.12.2017 ob 22:54
Nemci in Francozi, ki svoji državi dajeta v roke priseljencem, zatirata domovinski čut in kjer se v nekih predelih že uvaja policijska ura, bodo bolj težko solili pamet Rusom.
mircek007
# 28.12.2017 ob 20:55
"Do 40 odstotkov redkih zemeljskih surovin in okoli 30 odstotkov naftnih rezerv in rezerv zemeljskega plina je na Arktiki,
.........
Na koncu bo Rusija največja izvoznica nafte in zemeljskega plina.Toliko o njenem propadu,kar eni nonstop pišejo..
Binder Dandet
# 28.12.2017 ob 20:33
@mimobeznik:
Kako mislis prazen otok? Plaza, univerza, neki art muzeji al kaj, pa verjetno bodo se kaj zgradili.
mircek007
# 28.12.2017 ob 23:20
apollo.Zakaj bi bili enaki? Po čem da bi bili enaki?

Ti ne razumeš, da je naš državni interes da smo vpeti v zahodni svet
.......
Enaki z zahodom.Bi raje bil večni hlapec?
mircek007
# 28.12.2017 ob 22:50
apollo.Pa misliš da smo mi zdaj enaki Američanom in Nemcem?Kaj bi se zgodilo če nebi ubogali?Najmanj kakšne sankcije.Pa ali je kdaj bila Rusija okupator v Sloveniji?Pa poglej kolikokrat so bili Nemci in Avstrijci,če se že omenja okupacija vzhodnih držav s strani SZ..
Manos de Piedra
# 28.12.2017 ob 22:38
@apollo11:
"Komentarji pa kot da smo v Rusiji.....saj to je ta kamot pozicija, živiš v Sloveniji, ki je članica EU in pripada zahodnemu svetu, istočasno pa pljuvaš po zahodu in EU. "

Slovani smo dali marsikaj zahodu in Evropi. Ko so vpadali Turki, smo bili na bojni liniji in se žrtvovali proti njim, pa bi se lahko vsi spreobrnili in harali skupaj z njimi, ampak nismo. Rusija je bila ščit, ki je obranil Evropo pred aziatskimi silami vzhoda.

V zahvalo od zahoda nismo dobili nič ampak so na nas začeli gledati zviška in si nas hoteli podjarmit. Niso nas hoteli vključevat v nek enakovreden okvir evropske civlizacije.

Zahodna Evropa je bila zgodovinsko gledano bistveno bolj agresivna proti Rusiji, kot pa je bila Rusija agresivna proti zahodu. Enako je danes.
mircek007
# 28.12.2017 ob 22:34
apollo.Mene Rusi sploh ne motijo, jim želim vse dobro. Je pa dobro da v Evropi Rusi o zadevah ne odločajo. To je dobro tako za Evropo, kot ta Rusijo.
............
Zato pa odločajo Američani in imajo oporišča v Evropi.To vas ne moti?Moti vas ,ker rešujejo Ruse v Gruziji in Ukrajini.Moti vas celo da so se v lastni državi,borili proti skrajnežem v Čečeniji,kateri so poleg ostlih zločinov,ugrabili šolske otroke v Beslanu..
moj komentar
# 28.12.2017 ob 22:28
Osvajanje Arktike - ruske vojaške ambicije na severnem tečaju

Spet naslov ki zavaja.
Rusija nič ne osvaja, ampak krepi vojne zmogljivosti na svojem delu arktike.
Očitno to nekaterim zahodnim jastrebom, ki želijo Rusiji vse najslabše, ni ravno po godu.
WeeBay
# 28.12.2017 ob 20:45
Ker RTV ni nič poročal o tem. Med božičem so ruski rušilci obiskali Veliko Britanijo. Britanci pa povsem prestrašeni saj se zavedajo, da so že zdavnaj izgubili primat. In potem gre Boris Johnson jokati Lavrovu ter ga istočasno prosi za boljše gospodarske odnose LOL.

Russian warships keep Royal Navy busy over Christmas

Russian Warships Step Up Activity Around Britain During Christmas Holiday, Says UK

Russian ships escorted through North Sea by British naval vessels

Russian naval activity near Britain increases in the holiday period, only a few days after foreign secretary Boris Johnson’s trip to Moscow

LOL je Lavrov rekel Putinu naj pošlje nekaj rušilcev, da Borisa malo spusti na realna tla.
Manos de Piedra
# 28.12.2017 ob 20:06
Luč nam na vzhodu nova vzhaja,
v upanju novem nam srce raja.
Vstala je združena sila Rusije,
s križem svoboda slovanska sije!
Izvidnik
# 28.12.2017 ob 19:59
tu se bo prihodnost sveta krojila
Sula
# 29.12.2017 ob 08:50
Je zanimivo, da zatrtje vstaje s strani Sovjetske vojske na Madžarskem in na Češkem vedno govorijo, da so napadli Rusi. Zakaj ne napišejo, da so jih napadli Ukrajinci? Leta 1956, ko so zatrli Madžarsko je Sovjetsko zvezo vodil Hruščev, ki je bil Ukrajinec, Češko pa je zatrl Brežnjev, ki je bil prav tako Ukrajinec. Na češkem so vstajo zatrle vse članice Varšavskega pakta, razen Romunije in vse na ukaz Ukrajinca Leonida Brežnjeva.
moj komentar
# 28.12.2017 ob 23:14
granadir

Cankar je imel še kako prav. Slovenci smo prodane duše.
mircek007
# 28.12.2017 ob 22:40
Pa povejte mi kaj so dobrega naredile ZDA in Zahod za Slovenijo?Pa ne mi spet o Iphonu..
mircek007
# 28.12.2017 ob 22:39
, živiš v Sloveniji, ki je članica EU in pripada zahodnemu svetu, istočasno pa pljuvaš po zahodu in EU
........
Aha,torej moramo vedno poslušati Američane in Nemce..Sem pravilno ugotovil?
Kazalo