Za območja belih lis, kjer digitalno oddajanje ne bo mogoče do sredine prihodnjega leta, bodo na RTV Slovenija Apek zaprosili za podaljšanje analognega oddajanja, je pojasnil Turk. Foto: MVZT
Za območja belih lis, kjer digitalno oddajanje ne bo mogoče do sredine prihodnjega leta, bodo na RTV Slovenija Apek zaprosili za podaljšanje analognega oddajanja, je pojasnil Turk. Foto: MVZT
Televizija
Dokončen izklop analognih oddajnikov se bo zgodil 1. decembra ob 3.00. Foto: EPA

To je namreč telefonska številka klicnega centra, kjer lahko gledalci dobijo vse informacije o digitalizaciji. Med izklopom analognih oddajnikov je zaradi velikega števila klicev prišlo celo do preobremenitve sistema in kratkega izpada, je dejal Turk, ki je na vprašanja v spletni klepetalnici MMC-ja odgovarjal skupaj z Mojco Jarc iz sektorja za infrastrukturo elektronskih komunikacij na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Pojasnil je, da so bili v skladu z dogovorom izklopljeni programi TV SLO 2, Kanal A in TV 3 na vseh oddajnikih, izjema je le TV 3 na nekaterih manjših oddajnikih, kjer bi bil izklop zaradi povezave s satelitom tehnično prezahteven.

Na vprašanje, kdaj se bodo na multiplekse priklopili tudi preostali, sta Turk in Jarčeva odgovorila, da sta trenutno na multipleksu B dva programa Pink TV in TV 3, upravljavec Norkring pa se pogovarja tudi z drugimi komercialnimi TV-programi.

Do leta 2013 frekvence na voljo tudi za brezžični internet
Turk je pojasnil, da je eden izmed razlogov za prehod na digitalno oddajanje prav precej manjša poraba radijskega spektra. S tem se bo določen del radijskega spektra sprostil ter bo po reorganizaciji in harmonizaciji s sosednjimi državami (kar naj bi se predvidoma zgodilo do začetka leta 2013) na voljo za širokopasovne brezžične komunikacije in druge inovativne storitve.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Gledalcu, ki živi v naselju, v katerem bodo analogne oddajnike zagotovo izklopili, saj je signal šibek, prešibek pa je tudi digitalni signal, je Turk svetoval, naj pokliče na 808 22 22, kjer bodo lahko preverili, kakšna je pokritost določene lokacije z digitalnim signalom. Bele lise nepokritosti z digitalnim signalom (okoli trije odstotki ozemlja) bodo ostale do polovice prihodnjega leta, zato bo za ta območja RTV Slovenija Apek zaprosila za podaljšanje analognega oddajanja.

Zakaj digitalna slika zaostaja za analogno?
Na vprašanje uporabnice, zakaj so pred približno dvema mesecema izginili vsi hrvaški programi, čeprav so shranjeni na pretvorniku in so jih nekaj časa lahko gledali, pa je Turk odgovoril, da je Hrvaška prešla na digitalno oddajanje oktobra letos. Za prizemno oddajanje uporabljajo starejše kodiranje MPEG-2, ki pa ga pretvorniki MPEG-4, ki je standard v Sloveniji, lahko spremljajo in dekodirajo. "Torej načeloma velja, da lahko z digitalnim pretvornikom MPEG-4 sprejemate tudi hrvaške digitalne TV-signale, če je seveda njihova jakost dovolj močna. Ob tem je treba pripomniti, da je sprejemanje digitalnih signalov sosednjih držav lahko le stranska posledica prelivanja signalov preko meje in da lahko vsaka država gradi digitalno oddajniško omrežje le v svoji državi in ne sme namenoma usmerjati oddajnikov sosednje države."

Imate glede digitalizacije še kakšno vprašanje?
V spletni klepetalnici bomo gostili še Jožeta Vrhovška (24. ali 25. nov.), vodjo Oddajnikov in zvez na RTV SLO, in Toneta Končarja (30. nov. ob 12.00), vodjo sektorja Področnih centrov RTV SLO.

Kaj je povedal Dušan Valentinčič iz merilne skupine za radijske frekvence na RTV SLO, pa si lahko preberete tukaj.

Eden izmed uporabnikov je opozoril tudi na zaostajanje digitalne slike za analogno za nekaj sekund. Turk je pojasnil, da se zaostajanje dogaja zaradi kodiranja in dekodiranja signalov v digitalno obliko.