Kaj je bilo po velikem poku, je vprašanje na katerega iščejo odgovor v Cernu. Foto: EPA
Kaj je bilo po velikem poku, je vprašanje na katerega iščejo odgovor v Cernu. Foto: EPA

Gre za velik dosežek v kratkem času, je dejal generalni direktor Cerna Rolf Heuer in dodal, da bo pred dokončnim zagonom programa treba opraviti še veliko dela.

Do prvih nizkoenergetskih trčenj snopov, ki sta krožila po 27 kilometrov dolgi cevi, je prišlo v ponedeljek, le tri dni po začetku poskusa, in to v času, ko je vodstvo Cerna sedelo na tiskovni konferenci, na kateri so pojasnjevali napredek po ponovnem zagonu pospeševalnika. "Takrat nismo imeli časa za analizo rezultatov," je dejal James Gilies iz Cerna.

Okvara za 14 mesecev ustavila delo
Največji pospeševalnik delcev so (potem, ko je bil od 10. septembra 2008 v okvari) ponovno zagnali v petek. Pospeševalnik (LHC - Large Hadron Collider) se je namreč pokvaril že 36 ur po zagonu. Najprej je nastala okvara električnega transformatorja, nato poškodbe na izolaciji nekaterih elektromagnetov, ki so del pospeševalnika in izlitja tekočega helija v cev.

Znanstveniki so prepričani, da uspeh naznanja novo obdobje v fiziki, ki bo, kot upajo, vodilo do novih odkritij. Veliki pospeševalnik naj bi sicer omogočil vpogled v nastanek materije in pomagal pri odpravi nekaterih sivih lis v znanosti.