Minister Pikalo je napovedal, da se bo sestal z vsemi, ki jih tarejo težave. Foto: BoBo
Minister Pikalo je napovedal, da se bo sestal z vsemi, ki jih tarejo težave. Foto: BoBo

Po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bodo glede na trenutni finančni položaj in nadaljnje slabe napovedi prihodnje leto nekateri raziskovalni inštituti prisiljeni tudi odpuščati svoje sodelavce, saj ne bodo mogli zagotoviti niti plač zaposlenim, kaj šele vlagati v razvoj.

Predsednik Sindikalne konference visokega šolstva in znanosti Sviz Matjaž Gams je poudaril, da je mednarodnih in državnih razpisov manj kot prejšnje leto, zato sredstev primanjkuje na vseh inštitutih. V javnosti pa po njihovem mnenju o agoniji inštitutov ni slišati skoraj nič, saj so direktorji teh, kot poudarjajo, neposredno podrejeni resornemu ministrstvu.

"Obenem so pritiski na inštitute za tistimi na visoko šolstvo in znanost, ki smo jim bili priča v prejšnjem mandatu, dosegli še en višek," so zapisali v Svizu. Sredstva se z inštitutov samodejno prenaša na druge resorje, med katerimi imajo nekateri celo rast, medtem ko se od inštitutov po navedbah Sviza zahtevajo radikalna znižanja.

Študentje zahtevajo brezplačno šolanje
Minister Pikalo, ki se je glede novega zakona o visokem šolstvu sešel s predstavniki Študentskega društva Iskra, zadeve ni želel komentirati, ker sam pisma še ni prebral, vendar je napovedal, da se bo sestal z vsemi deležniki. S predstavniki Iskre pa so dosegli načelni dogovor o nadaljnjem sodelovanju, da bi tudi njihove predloge upoštevali v zakonskem predlogu.

V Iskri med drugim zahtevajo, da je v zakonu eksplicitno navedeno, da se šolnine za študij prve in druge stopnje za slovenske državljane ne smejo zaračunavati.