Galaxy S3 bo v Evropi na voljo konec maja, nato pa postopoma po vsem svetu. Foto: Samsung
Galaxy S3 bo v Evropi na voljo konec maja, nato pa postopoma po vsem svetu. Foto: Samsung
Samsung
Samsung prihaja na trg z novim paradnim prenosnim telefonom le nekaj dni za tistim, ko so podatki analitskih hiš za letošnje prvo četrtletje pokazali, da je ta južnokorejski proizvajalec postal največji proizvajalec prenosnih telefonov na svetu. Prehitel je namreč dolgo vodilno finsko Nokio. Foto: Reuters

Poimenovali so ga galaxy S3, v Evropi bo na voljo konec maja, nato pa postopoma po vsem svetu. Novi galaxy med drugim premore kamero na hrbtni strani z 8 megapiksli z zaslonko brez časovnega zamika ter kamero na sprednji strani z 1,9 megapiskla, 4,8-palčen (12,2-centimetrski) zaslon HD Super AMOLED ter štirijedrni procesor exynos.

Operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Nameščen ima Googlov operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich, podpiral pa bo mobilna omrežja 2.5G (GSM/GPRS/EDGE), 3G (HSPA+ 21 Mbps) in - odvisno od trgov - 4G (LTE). Podpira tudi Wi-Fi, satelitsko navigacijo in Bluetooth.

Galaxy S III bo sprva na voljo v modri in beli barvi, pozneje tudi v drugih. Obenem bo na voljo s 16, 32 in kmalu tudi 64 gigabajti pomnilnika, ki ga bo mogoče razširiti s karticami microSD. Težek je 133 gramov, njegova debelina znaša 8,6 milimetra, baterija je 2100-miliamperska.

Prenosni telefon se po navedbah proizvajalca ponaša tudi z več inteligentnimi lastnostmi, kot so prepoznava obraza, glasu in kretenj, tako da se lahko čim bolj prilagodi potrebam uporabnika.

S Voice - Googlov tekmec Applove Siri
S funkcijo Smart Stay tako prepozna, kdaj uporabnik na svojem telefonu izvaja posamezna opravila - na primer bere e-knjigo ali brska po spletu, in sicer tako, da kamera na sprednji strani spremlja gibanje uporabnikovih oči. Telefon bo v tem primeru ohranil svetel zaslon.

Funkcijo S Voice prinaša napreden jezikovni uporabniški vmesnik, prek katerega aparat posluša uporabnikov glas in se odziva na besede. Poleg tega, da omogoča iskanje informacij ter osnovno komunikacijo med aparatom in uporabnikom, S Voice odpira tudi druge možnosti za upravljanje aparata in ukaze.

Prepoznavanje kretenj pa medtem omogoča, da ko uporabnik nekomu pošilja sporočilo, nato pa se odloči, da bo to osebo raje poklical, preprosto privzdigne telefon k ušesu in funkcija Direct Call bo poklicala ustrezno številko.

Nov Samsungov prenosni telefon ima tehnologijo NFC
Nova funkcija S Beam omogoča, da lahko uporabnik v zgolj treh minutah prenese datoteko velikosti 1 gigabajt ali pa v le dveh sekundah prenese 10 megabajtov glasbe med dvema telefonoma galaxy S III s preprostim stikom med napravama - brez brezžične povezave Wi-Fi ali signala telefonskega omrežja.

S funkcijo AllShare Cast pa lahko uporabniki brezžično povežejo galaxy S III s svojim televizijskim sprejemnikom ali tablico ali osebni računalnik in takoj prenesejo vsebino pametnega telefona na večji zaslon.

Funkcija Burst Shot zajame 20 zaporednih slik, funkcija Best Photo pa izbere najboljšo izmed osmih posnetih fotografij.

Z aparatom vam je na voljo tudi mobilno plačevanje, in sicer s tehnologijo komunikacije na bližino (NFC), so še sporočili iz Samsunga.

Samsung prihaja na trg z novim paradnim prenosnim telefonom le nekaj dni za tistim, ko so podatki analitskih hiš za letošnje prvo četrtletje pokazali, da je ta južnokorejski proizvajalec postal največji proizvajalec prenosnih telefonov na svetu. Prehitel je namreč dolgo vodilno finsko Nokio.