Samsung pripravlja naslednika. Foto: EPA
Samsung pripravlja naslednika. Foto: EPA
Nokia
Nokiina lumia za zdaj ne dosega za podjetje želenih prodajnih številk. Foto: Reuters
Motorola
Azijski proizvajalec mobilnikov, eden prvih na tem področju, ostaja v rdečih številkah. Foto: EPA

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics, ki je v letošnjih prvih treh mesecih zrinil finsko Nokio z mesta največjega proizvajalca prenosnih telefonov na svetu, naj bi v četrtek premierno predstavil naslednika svojega obstoječega paradnega pametnega mobilnika galaxy S II.

Po nekaterih neuradnih informacijah z vodilnih tehnoloških blogov naj bi novi model predstavljal le manjšo nadgradnjo zdajšnjega galaxyja S II, podobno kot pred časom denimo v primeru Applovega iphona 4 oziroma 4S. Tudi zato se pojavljajo ugibanja, ali bo novi galaxy nosil oznako S III.
V vsakem primeru pa bo Samsung z novim modelom še zaostril konkurenco na hitro rastočem trgu pametnih prenosnih telefonov. Na slednjem poleg Samsunga vrh kroji še ameriški Apple, medtem ko se Nokia poskuša znova uveljaviti z mobilniki lumia.

14 let kraljevanja Nokie prekinil Samsung
Dolgih 14 let je finska Nokia vsako leto prodala več mobilnih telefonskih aparatov kot drugi proizvajalci. A zdaj se je to spremenilo: v letošnjem prvem četrtletju jo je s 93,5 milijona prodanimi mobilniki prehitel Samsung. Nokia jih je prodala 10,8 milijona manj. Nokiine delnice so s tem dosegle najnižjo točko po letu 1997. Prvenstvo po prodaji je Nokia držala od leta 1998 do 2012, zdaj pa se je na prestol zavihtel Samsung.
Po izračunih podjetja za tržne raziskave Strategy Analytics je bil tako že vsak četrti prodani mobilnik na svetu izdelan v kateri izmed Samsungovih tovarn.

Finski proizvajalec je prestol največjega v panogi prenosnih telefonskih aparatov zasedel leta 1998, ko je prehitel začetnika na tem področju, ameriško Motorolo. Takrat je za prvo mesto še zadoščala letna prodaja 37,4 milijona aparatov. Tudi Motorola je v težavah.
Motorola vse bolj tone
Ameriški proizvajalec mobilnih telefonskih aparatov Motorola Mobility se nikakor ne more izkopati iz izgube. Prodaja mobilnikov se je tudi v prvem četrtletju zmanjšala, hkrati se je izguba še povečala. Povrhu vsega je večmilijardni prevzem medmrežnega koncerna Google, ki naj bi odpihnil vse skrbi, obvisel v zraku.

Motorola je namreč v prvih treh mesecih letos prodala 8,9 milijona mobilnih telefonskih aparatov, so v torek zvečer po zaprtju borze sporočili iz družbe. Še pred enim letom se je četrtletna prodaja gibala okoli 9,3 milijona telefonov in tabličnih računalnikov. Edina svetla točka v letošnjih rezultatih je, da se je prodaja dragih pametnih telefonov povečala, zaradi česar so se prihodki malenkost povzpeli, na 3,1 milijarde dolarjev (2,3 milijarde evrov).

A to ni pripomoglo k pozitivnim rezultatom: izguba se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za šest odstotkov, na 86 milijonov dolarjev (65 milijonov evrov), je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Google po patente v Motorolo, prodaja negotova
Motorola je že nekaj časa v finančnih težavah. Kljub temu je Google za enega prvih proizvajalcev mobilnih telefonskih aparatov ponudil 12,5 milijarde dolarjev (9,5 milijarde evrov), kajti Motorola ima v lasti številne patente, ki bi mu lahko utrli pot v panogo pametnih telefonov.

Proizvajalci pametnih mobilnikov se medsebojno obtožujejo, da so ukradli ideje. Tožarita se še posebej Apple in Motorola, nemška sodišča pa so med glavnimi prizorišči tožb.

"Z Googlom tesno sodelujemo, da bi načrtovano združitev izpeljali v prvem polletju," je povedal prvi mož Motorole Sanjaj Jha. Medtem ko so varuhi konkurence v Evropi in ZDA že prižgali zeleno luč, pa kitajski regulatorji z izdajo dovoljenja še oklevajo. Pred kratkim so rok za odločitev podaljšali.