V južnokorejski prestolnici se je na sejmu znašlo kar nekaj ljudi, ki so Slovenijo že poznali, pravijo v ASI-ju. Eden izmed udeležencev je celo želel kupiti lipicanca. Foto: EPA
V južnokorejski prestolnici se je na sejmu znašlo kar nekaj ljudi, ki so Slovenijo že poznali, pravijo v ASI-ju. Eden izmed udeležencev je celo želel kupiti lipicanca. Foto: EPA

Na mednarodni razstavi izumov v Kunšanu pri Šanghaju je sodelovalo več kot 30 držav, razstavljenih pa je bilo skoraj 3.000 izumov, med temi več kot dve tretjini kitajskih, so sporočili iz inovatorskega združenja ASI. Seulski sejem SIIF pa je bil nekoliko manjši, saj se je na njem predstavilo več kot 700 izumov, sodelovalo pa je prav tako okoli 30 držav.

Slovenski izumitelji so se na Kitajskem predstavili z desetimi, v Koreji pa z dvajsetimi izumi in ob tem konkurenci pobrali kar 21 medalj in eno priznanje. Na Kitajskem je zlato medaljo prejel Edo Karničnik iz Dobrove pri Dravogradu za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug, ki mu je prislužil tudi bronasto medaljo v Južni Koreji.

Zanimanja za sklepanje poslov je bilo veliko
Srebrni medalji sta prejela Ivan Gregorič iz Vogrskega za samohodni stroj za urejanje parkov in druga kmetijska in vrtnarska dela (tudi on je v Seulu prejel bronasto medaljo za že na Kitajskem nagrajeni izum, z zlato pa je bil nagrajen za zložljiv vinogradniški voziček na ročni pogon z mehanskim prenosom moči) in Alojz Tomazin iz Kopra za ročni pogonski mehanizem za invalidski voziček.

Bronaste medalje pa so prejeli Viktor Ajd iz Zgornje Ložnice za priključni blok za sisteme centralnega ogrevanja, Iztok Fister z mariborskega Ferija za EasyTime (to je domensko specifični jezik za merjenje časa na športnih tekmovanjih) in Dušan Jereb iz Škofje Loke za igro labirint za dve osebi z možnostjo fleksibilne konfiguracije. Martina Stantič iz Postojne pa je prejela posebno nagrado Mednarodnega foruma intelektualne lastnine za leseno zložljivo promocijsko stojalo EcoX, ki pa ji je v Južni Koreji prislužil še bronasto medaljo.

Z zlatom pa je bil v Seulu poleg Gregoriča nagrajen tudi Matej Radolič iz Markovcev s sodelavci za previjalno mizo, iz katere nastane otroška postelja. Srebrne medalje so s svojimi izumi prejeli Marko Čenčur iz Ljubljane za brezdotična stikala Anigmo, Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem za vertikalno odpiranje oken na električni pogon Vertigal ter Albin in Marija Smrke iz Domžal za E/2 - avtomatski multisenzorski sistem za kuhanje.

Bronaste medalje pa so ocenjevalci SIIF-a podelili še Konradu Ajsterju iz Krške vasi za termorotacijski motor na vsa tekoča goriva, Silvanu Bizjaku iz Izole za večstopenjsko hidravlično elektrarno s kompresorjem, Jožetu Brancu in Veroniki Klinar, oba sta z Jesenic, za dodatek za akustične bobne na stojalu hi-hat oz. za pametno kozmetiko Anaya, Alešu Rajšterju iz Ljubljane za pokrov razdelilnika tekočine, Petru Vrhovcu iz Sežane za montažno krušno peč za neprekinjeno peko kruha in Sonji Votolen iz Kidričevega za trikotne omare.

V združenju so ob tem še poudarili, da je bilo na obeh dogodkih tudi veliko zanimanja po poslovnem sodelovanju s slovenskimi izumitelji, zato že upajo na uspešen izvoz nekaterih izumov, ki so že v proizvodnji, in na morebitne sklenitve licenčnih pogodb.