Kapsulo Dragon so po pristanku v Tihem oceanu naložili na ladjo in odpeljali na obalo. Foto: Reuters
Kapsulo Dragon so po pristanku v Tihem oceanu naložili na ladjo in odpeljali na obalo. Foto: Reuters

Kapsula z imenom Dragon (Zmaj) je bila na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) 18 dni. Šestim astronavtom je dostavila za 450 kilogramov zalog, predvsem oblek, hrane, pripomočkov in rezervnih delov, na Zemljo pa je pripeljala za okrog dvakrat toliko različnega tovora. V njem so tudi zamrznjeni vzorci krvi in urina članov posadke na ISS-ju, zbrani v zadnjem letu.

V nedeljo je kapsula, v kateri ni bilo človeške posadke, varno pristala v Tihem oceanu.

Nasa se ozira k zasebnikom
Misija, prva v seriji 12 načrtovanih v okviru 1,6 milijarde dolarjev vrednega dogovora podjetja SpaceX z ameriško vesoljsko agencijo Nasa, pomeni mejnik za ameriške namere glede privatizacije vesoljske industrije. To naj bi privedlo k znižanju stroškov oziroma njihovi razpršitvi tudi zunaj državnih okvirov.

Po lanski upokojitvi serije ameriških raketoplanov je bila to prva misija Nase na ISS, ki je sicer projekt 15 držav. Nasa ima pogodbo za takšne misije še z dvema podjetjema. Človeške posadke zdaj potujejo v vesolje z ruskimi raketoplani sojuz, pri prevozu tovora pa pomagata tudi evropska in japonska vesoljska agencija.

V vesolje znova januarja
SpaceX, ki je v lasti milijarderja in soustanovitelja spletne plačilne storitve Elona Muska, je sicer prvo izmed več zasebnih podjetij, ki naj bi v prihodnosti opravljala lete na ISS in nazaj. Naslednji let naj bi družba SpaceX opravila v začetku januarja 2013.