Twitter, ki ima sedež v San Franciscu, je decembra dosegel 200 milijonov aktivnih uporabnikov, njihovo število pa še vedno raste. Foto: EPA
Twitter, ki ima sedež v San Franciscu, je decembra dosegel 200 milijonov aktivnih uporabnikov, njihovo število pa še vedno raste. Foto: EPA
Twitter napadli hekerji

"Vdor v račune ni bilo delo amaterjev in verjamemo, da ni šlo za osamljen primer. Hekerji so bili zelo dobro izurjeni in verjamemo, da so bila tudi druga podjetja in organizacije žrtev podobnih napadov," je napisala družba v sporočilu za javnosti.

V družbi so vdor hekerjev ustavili sredi napada, zato verjamejo, da so hekerji pridobili gesla, elektronske in druge podatke uporabnikov, ki so jih že pozvali k spremembi gesla. Prav tako pa so vse uporabnike interneta opozorili, da obnovijo svoja gesla z močnejšo različico.

Tarča napada za zdaj ameriški mediji
Čeprav še vedno ne vedo, kdo stoji za napadi, naj bi bil način vdora v družbeni sistem zelo podoben nedavnemu vdoru na ameriška spletna medija Wall Street Journal in New York Times. O neuspešnem vdoru v sistem so prejšnji teden poročali tudi iz poslovnega medijskega portala Bloomberg.
Izdajalec Wall Street Journala, Dow Jones & Co., je dejal, da so napadi na njihovo spletno stran po vsej verjetnosti povezani z njihovim poročanjem glede Kitajske. Kot so zapisali pri časopisu, so se začeli napadi pojavljati ravno takrat, ko so poročali o tem, da naj bi kitajski premier Ven Džjabao podedoval več milijard dolarjev.
Prvi napad naj bi se zgodil septembra, ko so se pripravljali na objavo novice, pozneje pa so se napadi še ponavljali. Glavni tarči napadov sta bila David Barboza, urednik podružnice New York Timesa v Šanghaju, ki je pisal o Venovem premoženju, in njegov predhodnik Jim Yardley.

Kitajska se je že odzvala na obtožbe ZDA
Kitajski minister za državno varnost Hong Lei je dejal, da ima Kitajska strogo zakonodajo glede varnosti na medmrežju: "Spletni napadi se dogajajo na mednarodni ravni in v anonimnosti, zato je izredno težko izslediti napadalce … To, da se izvir napada določi le na podlagi nekih ugibanj, pa je neprofesionalno in neodgovorno," je dejal Hong Lei in dodal, da si kitajske oblasti "resno ukvarjajo z vdori hekerjev v spletne strani".

Twitter napadli hekerji