ARRS financira znanstvenoraziskovalne skupine v Sloveniji. Foto: BoBo
ARRS financira znanstvenoraziskovalne skupine v Sloveniji. Foto: BoBo

Vlada je na seji sklenila, da se v upravnem odboru ARRS-ja kot predstavniki ustanovitelja razrešijo Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar, Jana Kolar in Justina Erčulj, vsi imenovani na predlog ministrstva, pristojnega za znanost.

Do izteka mandata, do 17. oktobra 2024, pa se v upravni odbor agencije na predlog ministrstva za znanost imenujejo nadomestni člani Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič.

Sorodna novica Repnik odstopil z mesta direktorja agencije za raziskovalno dejavnost

Zapleti pri imenovanju novega vodstva

Vlada je sicer pred tednom dni predčasno razrešila direktorja ARRS-ja Roberta Repnika, in sicer s 30. januarjem. Repnik je namreč v začetku decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja.

Prejšnji teden je vlada tudi sklenila, da za vršilko dolžnosti direktorja ne imenuje Lidije Tičar Padar, kot je predlagal upravni odbor agencije, ampak je upravnemu odboru naložila, da ji v čim krajšem času predlaga v imenovanje novega kandidata za vršilca dolžnosti direktorja.

KOsRIS in Sviz podpirata kandidatko

Sorodna novica KOsRIS podpira Lidijo Tičar Padar za v. d. direktorice ARRS-ja

Upravni odbor je po zavrnitvi ponovno presojal kandidature in v ponedeljek ponovno izbral isto kandidatko, piše časnik Dnevnik. Tičar Padarjevi je podporo ta teden izrazila tudi Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS). Ob tem so v koordinaciji pozivali k ureditvi razmer na ARRS-ju.Temu pozivu so se pridružili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer so v današnjem sporočilu za javnost izrazili ogorčenje ob vladni odločitvi, da ne poda soglasja k imenovanju Lidije Tičar Padar. Vladi oz. resornemu ministrstvu pa očitajo, da se v tako odločitev "vpleta z vsiljevanjem svojega kandidata".

Sorodna novica Navzkrižje interesov

"To, da je vlada nerazumno, brez tehtne obrazložitve in zgolj iz političnih razlogov odrekla podporo kandidatki, o primernosti katere je pred tem skrbno presodil upravni odbor, ni nesprejemljivo le z vidika smotrne porabe proračunskega denarja, temveč kaže na neresen odnos države do znanosti," so ocenili v sindikatu.

Kot so še zapisali, se s "takšnim odnosom uveljavitev temeljnega poslanstva ARRS-ja, tj. financiranje odlične znanosti, ne samo odmika v nedoločeno prihodnost, temveč tudi – upoštevaje dejstvo, da bo ARRS že čez nekaj dni ostal brez vodstva – dejansko ogroža izplačilo plač za delo, ki so ga slovenski znanstveniki in znanstvenice opravili".

Sorodna novica Manj bleščeča plat znanosti: Niti ni pomembno, če se kaj naredi, saj posledic ni

Sindikat Tičar Padarjevo podpira, ker, kot so navedli, ob osnovnih pogojih, ki so predvideni za zasedbo položaja vršilke dolžnosti direktorja, izpolnjuje tudi vse potrebne strokovne standarde, med katere spada zlasti temeljito poznavanje delovanja agencije, načrtovanja in porabe proračunskih sredstev za znanost ter delovanja institucij EU-ja na tem področju.

Ministrstvo: Delo bo potekalo nemoteno

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da izplačilo plač slovenskim znanstvenikom z neimenovanjem kandidatke nikakor ni ogroženo.

"Vlada bo pravočasno, torej do poteka mandata obstoječemu direktorju, imenovala vršilca dolžnosti direktorja. Delo agencije bo lahko tudi v prihodnje potekalo nemoteno, prav tako ne bodo ogrožena izplačila sredstev raziskovalnim organizacijam," je zapisano na spletni strani ministrstva.