Na svoj račun bodo lahko prišli predvsem uporabniki pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Foto: BoBo
Na svoj račun bodo lahko prišli predvsem uporabniki pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Foto: BoBo
LPP, Telekom
Prvi, testni avtobus je odpeljal. Za uporabnike bo brezplačna storitev na voljo od prvega dne prihodnjega meseca. Foto: LPP
Brezplačno na splet na mestnem avtobusu

Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) želijo s tem "čim bolj izboljšati izkušnjo potovanja" in poskrbeti, da bi javni promet ljudem prišel v trajno navado, je pojasnil vodja LPP-jeve komercialne službe, Jošt Šmajdek. Testno obdobje bo trajalo v poletnih mesecih, od 1. junija do 31. avgusta letos.
Tiskovna konferenca, kjer so projekt predstavili, je bila kar na vozečem se avtobusu. Predstavniki medijev smo učinkovitost preizkusili prvi, glavni cilj testnega projekta pa je pridobiti povratne informacije samih uporabnikov, je zatrdil Šmajdek.
Tako bodo za zdaj z brezžičnim, WiFi-omrežjem opremljeni štirje LPP-jevi avtobusi. Prva dva vozita med Brnikom in Ljubljano ter Vrhniko in Ljubljano. Tretji je navaden LPP-jev mestni avtobus, četrti pa ćlenkasti. V podjetju upajo, da bodo na dan prišle morebitne omejitve sistema, pa tudi dejanske potrebe in želje potnikov. Vsak avtobus je opremljen s številnimi elektronskimi sistemi, med drugim plačilnim in sledilnim. Test naj bi pokazal, ali so med njimi mogoče motnje.
"Vozi, miško,"
je prvo testno vožnjo takšnega avtobusa pospremila tiskovna predstavnica Telekoma Slovenije. Potniki ga lahko prepoznajo po nalepkah in plakatih z napisom WiFi. Glede na odziv bodo izbrali in s prenosno WiFi-napravo opremili še peti avtobus.
Brezžična naprava omogoča hkratno povezljivost za 32 uporabnikov. Teoretično dosega hitrosti do 21,6 megabitov na sekundo, realna hitrost - ob ustrezni povezavi in prosti zmogljivosti - pa doseže do 15 megabitov na sekundo, je zatrdil Simon Furlan iz Telekoma.
"Vse več je uporabnikov tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. Ti za svojo polno uporabnost potrebujejo povezavo z medmrežjem, kar je mogoče ali prek naročniškega mobilnega paketa ali pa prek WiFi-točk. Kar uporabniki navadno počno, ko hodijo po mestu je, da iščejo brezplačne točke. Mi smo takšno točko naredili na avtobusih, je dejal.
Primož Petrovčič, Telekomov produktni vodja za medmrežje in večpredstavnostne storitve, je spomnil, da to ni prvi tak Telekomov projekt, saj so nedavno z WiFi-jem opremili del ljubljanskih taksijev. Projekt LPP-ja sicer poteka ločeno od projekta Mestne občine ljubljana, ki želi z 10-milijonskim javno-zasebnim partnerstvom na območju Ljubljane postaviti (za eno uro na dan) brezplačno, brezžično omrežje. To v vozečih se vozilih ne bo delovalo, je pojasnil.

Brezplačno na splet na mestnem avtobusu