Atlas V leti s Cape Canaverala. Foto: AP Photo/John Raoux
Atlas V leti s Cape Canaverala. Foto: AP Photo/John Raoux

Raketo z letalom bi morali z izstrelišča v Cape Canaveralu izstreliti že v soboto, a so izstrelitev zaradi slabega vremena preložili na nedeljo. Izstrelitev so posvetili tistim, ki so v prvih vrstah v spopadanju z novim koronavirusom in ki jih je pandemija prizadela. Na ohišju rakete je pisalo "močna Amerika", BBC povzema Slovenska tiskovna agencija.

Na že šesti misiji brezpilotnega letala X-37B bodo izvedli več poskusov kot na kateri koli misiji doslej, je ta mesec dejala sekretarka ameriških letalskih sil Barbara Barrett. V okviru enega od poskusov bodo testirali vpliv sevanja na semena in druge materiale. Dolžina misije ni znana.

X-37B je tajni program, o katerem je javnosti znanega zelo malo. Pentagon je o prejšnjih misijah letala in njegovih zmogljivostih razkril zelo malo podrobnosti.

Program se je začel leta 1999, letalo, ki je podobno raketoplanu, pa je prvič v vesolje poletelo leta 2010. Nazadnje je pristalo oktobra lani po 780 dneh v vesolju. Vse skupaj je bilo letalo, ki tako kot raketoplan pristane na pristajalni stezi, v vesolju več kot sedem let. Dolgo je približno devet metrov, čez krila meri okoli 4,6 metra, težko pa je skoraj 4,9 tone, še piše Slovenska tiskovna agencija.

Video: Posnetek izstrelitve