Zdaj tudi uradno zunaj našega sistema planetov. Foto: Nasa
Zdaj tudi uradno zunaj našega sistema planetov. Foto: Nasa
Voyager
Količina zaznanih medzvezdnih delcev je poskočila za nekaj stokrat. Foto: Nasa

Novico je ameriška vesoljska agencija Nasa sporočila okoli 20. ure po našem času. "Novi in nepričakovani podatki kažejo, da je Voyager že kako leto dni potoval skozi plazmo (oz. ionizirane pline), ki je prisotna v prostoru med zvezdami," so na kratko zapisali na Twitterju in pozneje ugotovitve objavili na tiskovni konferenci.
To je zgodovinski trenutek tako z vidika znanosti kot razvoja človeštva.

"Vse, ki smo delali na tem velikem projektu, nas zelo veseli, da je trud povrnil toliko dobrih rezulatov, ki so odlično znanstveno obvestilo na tem področju za ves svet. Tisti, ki smo se živi, se lahko veselimo. Mnogo mojih kolegov ni več med nami in mi je zelo žal, da ne morejo z nami praznovati tako velikega uspeha. Veseli me, da je tudi v moji Sloveniji tako veliko zanimanje za Voyagerja," je ob dogodku za MMC zapisal Anton Mavretič, ki je sodeloval pri izdelavi sond.

Voyager 1 je Nasa izstrelila leta 1977. Njegova osnovna naloga je bila obiskati zunanje planete našega Osončja. A ko je desetletje pozneje nalogo zelo uspešno opravil, je pot kot najhitrejše človeško plovilo nadaljeval navzven.

Lani je Nasa sporočila, da sonda zaznava vse več delcev iz medzvezdnega prostora - več kot 100-krat več kot prej. Znanstveniki so v svojih teoretičnih modelih takšen razvoj dogodkov pričakovali.

Podrobneje o Voyagerjevem epskem potovanju:
.
- Kje je Voyager?
.
- Intervju s Slovencem, ki je sodeloval pri izdelavi

Senzorji Voyagerja so torej že dalj časa kazali, da se je okolje sonde spremenilo, a Nasa prehoda ni želela potrditi.

Instrument PLS (Plasma Spectrometer), ki je namenjen meritvi gostote delcev v bližini sonde, je namreč pokvarjen.
Gostoto delcev so morali meriti z vibracijami na določenih delih Voyagerja kot posledico sončne nevihte.

Točka prehoda: 25. avgust 2012
Ko so te sveže podatke primerjali z odčitki iz lanske jeseni in letošnje pomladi, so izračunali, da se je trenutek prehoda zgodil 25. avgusta 2012. Poročilo je na voljo v znanstveni reviji Science.

Meja Osončja je v tem primeru definirana skozi t. i. sončni veter. Ko Sonce gori, z veliko hitrostjo bruha delce navzven v vse smeri. Ko potujejo, se zaradi narivanja prisotne snovi počasi upočasnjujejo in se naposled povsem ustavijo, saj postane tovrstni zvezdni veter (vseh drugih zvezd) v drugi smeri premočan. To je točka, definirana kot konec Osončja.
Ni pa to meja širšega sončnega sistema, saj ta vključuje tudi Oortov oblak ledenih teles, večinoma kometov, ki se razširja še daleč navzven, le da tu sončni veter nima več prevladujočega vpliva.
Voyager 1 ima sicer dovolj energije, da bo še okoli 10 let ohranjal stik z Zemljo. Obetajo se še nova, zanimiva spoznanja.
Kako zveni medzvezdni prostor?
Voyager 1 je posnel prvi "zvok" medzvednega prostora. To sicer ni pravi zvok v zemeljskem smislu, temveč vibracije medzvezdnega plina, računalniško prevedene v nam slišno valovanje.
Shatner: Začelo se je
Na Twitterju se je odzval William Shatner, igralec, ki je v priljubljeni znanstvenofantastični franšizi Zvezdne steze upodobil kapitana Jamesa T. Kirka. "Torej, začelo se je," je zapisal in dodal podobo V'gerja.

Voyager prispel v medzvezdni prostor
Voyager prispel v medzvezdni prostor