"Ni postopka, ki bi ocenjeval tveganje mešanic pesticidov za zdravje ljudi," je povedal Martin Dermine. Foto: EPA
Martin Dermine
Martin Dermine iz PAN Europe trdi, da so testi na živalih dokazali, da so mešanice pesticidov lahko smrtonosne. Foto: Osebni arhiv
Posebna ponudba o pesticidih v hrani

Mreža PAN Europe, ki v boju proti pesticidom združuje več kot 600 nevladnih organizacij, institucij in posameznikov v 60 državah, opozarja, da evropski potrošniki niso zaščiteni pred učinki pesticidov, za kar krivijo Evropsko agencijo za varnost hrane. Martin Dermine iz PAN Europe trdi, da so testi na živalih dokazali, da so mešanice pesticidov lahko smrtonosne.

Kako nevarne so mešanice pesticidov za človeka?
Zelo težko je odgovoriti na to vprašanje, ker nimamo nobenih podatkov, testov na ljudeh pa ne moremo narediti. Izvedli so sicer poskuse na podganah, ki so najboljši približek in verodostojen kazalnik toksičnosti. Dokazali so, da pesticidi na čebele in podgane delujejo sinergijsko, torej se njihov vpliv sešteva. Dokazano je tudi, da zelo majhne količine pesticidov, ki v primeru posamezne uporabe ne bi poškodovale čebel, skupaj učinkujejo smrtonosno. To je dokazano.

Če vas prav razumem, pa ni znano, kako strupeni so ti koktajli za človeka?
Obstajajo dokazi za toksičnost na drugih sesalcih, na ribah, na čebelah in podobno. Na ljudeh ni bilo narejene še nobene študije, ki bi dokazala, da bi lahko mešanice pesticidov človeku bolj škodile kot vsak pesticid posebej. Tako raziskavo je nemogoče narediti, mešanice pesticidov so namreč v skoraj vsakem sadežu in zelenjavi. Na drugih sesalcih so že dokazani ti škodljivi učinki. Čebele so preprosto pomrle, podganam so odpovedali organi, denimo jetra in ledvice.

V tem trenutku torej nihče ne preverja, kako strupene so mešanice pesticidov in posledično hrana, ki jo jemo?
Nihče. Sploh ni postopka, ki bi ocenjeval tveganje mešanic pesticidov za zdravje ljudi. Bojimo se, da ko bo Evropska agencija za varno hrano dejansko ustvarila orodje za oceno teh tveganj, to ne bo imelo nobenega učinka na potrošnike. Lahko vam povem primer iz Nemčije. V preteklosti se je že zgodilo, da so kmetje uporabljali le dve vrsti pesticidov, njihove mejne vrednosti pa so bile višje od današnjih. Številne trgovine s prehrano so zavračale izdelke z visoko ravnjo pesticidov, zato so v Nemčiji z zakonom te mejne vrednosti znižali. Proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev so se odzvali tako, da so trgu ponudili mešanice, v katerih je lahko šest in več vrst pesticidov, resda z nižjimi mejnimi vrednostmi vsak, nihče pa ne ve, kakšen je njihov učinek na zdravje ljudi. Nastanek tako imenovanih koktajlov pesticidov je torej na neki način posledica nemške zakonodaje.

Kako komentirate trditev, da brez uporabe pesticidov ne bi mogli pridelati dovolj hrane za vse ljudi?
Škoda je, ker ljudje to verjamejo. Pred kratkim so naredili študijo, ki je dokazala, da z biološkim kmetijstvom pridelamo le devet odstotkov manj hrane, vsi pa dobro vemo, da trideset odstotkov hrane vsako leto zavržemo. To je neumnost.

Kaj vam Evropska agencija za varno hrano odgovori, ko ji predložite vse argumente, zaradi katerih je nov postopek za oceno tveganja mešanic pesticidov nujen?
Odgovorijo, da v tem ne vidijo nobene težave, saj je raven posameznih pesticidov zelo nizka. Nekako razumem, če to izjavijo politiki, da pa to trdijo v znanstvenih krogih, ni pošteno. Prav bi bilo, da priznajo, da ne vedo, kakšno je tveganje za ljudi. Jezni smo, ker tega ne priznajo. Morali bi povedati, kaj so pokazali poskusi na podganah. V agenciji se preveč ukvarjajo s politiko, namesto da bi se ukvarjali z znanostjo.

Kaj svetujete potrošnikom? Kako naj se ravnajo?
Seveda je bolje, če olupijo sadje, preden ga zaužijejo. Resda bodo pojedli nekaj pesticidov, a zagotovo manj. Prav tako je bolje jesti organsko hrano.

Ampak tudi v organski hrani uporabljajo pesticide?
Res je, vendar gre za organske pesticide, ki nimajo ničesar skupnega s kemijskimi pesticidi. Biopesticidi so veliko manj strupeni za človeka. Najboljša rešitev bi bilo integrirano kmetijstvo, kjer bi bila uporaba pesticidov dovoljena, a le kot zadnja možnost, torej če ne bi šlo drugače.

Evropska agencija za varno hrano je obljubila, da bo izdala nov način za vrednotenje pesticidov v mešanicah. Kako dolgo že čakate na nove modele vrednotenja?
V teoriji bi morale deklaracije na pesticidnih mešanicah vključevati tudi toksičnost sestavin mešanic pesticidov, ne le posameznega pesticida. Na te podatke čakamo že devet let, Evropska agencija za varno hrano to preoučuje, vendar prepočasi. Stvar je namreč zelo kompleksna, v neodvisnih virih literature pa ni dovolj podatkov na voljo. Nekaj članov agencije je v konfliktu interesov, saj so v preteklosti delali v industriji s pesticidi, zdaj pa so v agenciji odgovorni prav za to področje, kar je nesprejemljivo. Menimo, da je to eden izmed vzrokov, da Evropska agencija za varno hrano prepočasi napreduje na tem področju.

Kdaj bi se stvari lahko spremenile?
Mislim, da ne prej kot čez dve leti.

Kje na svetu je stanje narave in zdravja ljudi najslabše?
Najslabše je na severu ZDA. Tam ni več biorazličnosti, ljudje pa zelo pogosto obolevajo za rakom. Z epidemiološkimi raziskavami so dokazali, da imajo prebivalci in kmetje, ki prihajajo z območij, kjer se uporablja veliko pesticidov, več rakavih obolenj. To je žalostna resnica.

Več v oddaji Posebna ponudba ob torkih ob 17.30 na TV SLO 1.

Ana Vojnović Zorman, Posebna ponudba

Posebna ponudba o pesticidih v hrani