Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Pina Gabrijan

Brian Jones Ko je oblasti v interesu, da bi javna osebnost umrla zaradi nedovoljenih snovi

13.10.2020

“Pogled na družbenopolitično ozračje v letih 1968 in 1969 z vse večjim razmahom kontrakulture nam razkrije, zakaj so oblasti tako zelo želele uporabiti smrt Briana Jonesa za medijski spin.

Intervju Darilo samemu sebi, Radiu Študent in številna leta čakajočim oboževalcem

27.09.2020

Matej Končan oziroma Kleemar je na glasbenem prizorišču navzoč več kot desetletje in pol, vendar je šele pred kratkim - in po neprestanem prigovarjanju številnih strani - končno izdal samostojni album.

Knjige Umrl je David Graeber, intelektualec, ki je pomagal organizirati gibanje Okupiraj Wall Street

08.09.2020

"David je bil zelo vpliven antropolog, politični aktivist in javni intelektualec," je o Davidu Graeberju dejala profesorica Laura Bear o svojem kolegu, ki je umrl v Benetkah pri 59 letih starosti.

Beremo Alain Corbin: Zgodovina tišine – od renesanse do danes

07.08.2020

"Nekoč so ljudje iz zahodnega sveta okušali globino in slasti tišine. Menili so, da je pogoj za zbranost, posluh za samega sebe, meditacijo, molitev, sanjarjenje, ustvarjanje; predvsem so jo imeli za notranji prostor, iz katerega izhaja beseda."

Intervju "Houellebecqova dela sporočajo, da ta svet preprosto ni v redu"

23.07.2020

"Gre predvsem za pisatelja, ki se samo odziva na patologije in protislovja sodobnega sveta, ki je konec koncev žrtev kapitalističnega sistema. To večinoma neizbežno vzbuja v nas tesnobo, ki jo pač prelije v svoja dela," o Houellebecqu pravi Iztok Ilc.

Intervju "Velike borke za pravice žensk so večinoma bile strastne ljubimke in so oboževale moške"

04.07.2020

"Imam občutek, da so se prvotne zamisli tistih velikih žensk, ki so želele opozoriti, da je enakopraven položaj žensk v družbi naraven pojav, uresničile zgolj individualno, medtem ko celotna družba še zmeraj tipa v poltemi," pravi umetnica Vlasta Delimar.

Poslušamo Einstürzende Neubauten: Alles in Allem*

30.06.2020

Letos mineva 40 let od rojstva zasedbe Einstürzende Neubauten, berlinske institucije, ki ji je – kot eni redkih tako izrazno radikalnih in vseskozi razvijajočih se – uspelo ne le preživeti, temveč tudi še naprej zoreti v povsem samosvoji maniri.

Intervju V iskanju načinov, kako čim več ljudi privesti do izkušnje drugačnega dojemanja sveta

18.06.2020

Davis Freeman je umetnik, ki želi s svojimi projekti večinoma opozarjati na tisto, kar je že tukaj, in sicer s poudarkom na naših osebnih interakcijah ter na tem, kako naše odločitve neposredno vplivajo drug na drugega in na skupnost, del katere smo.

Intervju "Nekatere Judinje so gospodarsko samostojnost povezale z zanje manj kot za moške obvezno izobrazbo"

04.06.2020

"Poslovno uspešne srednjeveške Judinje so uspele tudi omiliti sicer patriarhalne predpise o obnašanju, primernem za ženske," pravi zgodovinar Boris Hajdinjak, med drugim zapisan raziskovanju zgodovine Judov na območju današnje Slovenije.

Intervju "Najbolj trdoživ in za Jude nevaren je stereotip o njihovi povezanosti z denarjem"

28.05.2020

"Marburg, pomembno srednjeveško mesto, je bilo strpno in napredno mesto, saj je imelo vedno odprta vrata za begunce iz drugih dežel," je stavek iz zgodovinske študije, ki je spodbudil nastanek romana Marpurgi – ta pa je letos doživel že četrti ponatis.

Glasba V izolaciji drugačnega pomena: 40 let od smrti Iana Curtisa in s tem tudi Joy Division

18.05.2020

"Predan samoohranitvi, stran od drugih, ki skrbijo zase. Slepota, ki se dotakne popolnosti, toda boli kot vse drugo. Izolacija, izolacija, izolacija ..." bi se nekako v prevodu glasilo besedilo pesmi Isolation z albuma Closer zasedbe Joy Division.

40. obletnica ustanovitve "Kuzle smo bili ljubezenski bend"

21.03.2020

"Naša zgodba je bila kratka in hitra, tako kot so bile kratke in hitre naše pesmi," pravijo člani nekdanje zasedbe Kuzle, ki se je kljub svojemu obstoju kratkega diha na začetku 80. let preteklega stoletja zapisala v anale slovenske glasbene zgodovine.

Stran 6 od 19
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov