Zaradi žičnate ograje je bilo te dni nekaj protestov. Foto: BoBo
Zaradi žičnate ograje je bilo te dni nekaj protestov. Foto: BoBo
Prebežniki
Zadnji vlak je prispel v torek ob 1. uri zjutraj. Foto: Reuters
Iskale se bodo tehnične rešitve namesto ograje

Menijo namreč, da je vlada s tem kršila temeljna zakonska določila, med drugim je zaradi ograje v mukah poginilo tudi večje število prostoživečih živali. Zgodovina nas uči, da je vsako postavljanje ovir iz bodeče žice, ki niso branjene z oboroženo silo, nesmiselno dejanje, menijo v društvu. "Slovenija ne premore dovolj številčne vojske, da bi varovala žično zaporo na tako dolgi meji s Hrvaško, zato je vsakršno postavljanje takšnih zaprek brezumno zapravljanje javnega denarja in ogrožanje varnosti državljanov in prostoživečih živali," so zapisali.

V Alpe Adria Green so prepričani, da gre pri postavitvi žične ograje zgolj za ponesrečeno psihološko vojno, "ki pa je uperjena hkrati tudi proti državljanom, v občutku, da živijo v koncentracijskem taborišču".

V društvu pričakujejo, da bo tožilstvo primer obravnavalo prednostno in s tem pospešilo postopek za odstranjevanje žične ograje. "Za morebitne krivce za postavitev ograje, ki se uporablja kot orodje za ubijanje in mučenje prostoživečih živali, pa podalo kazenski pregon," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V Slovenijo ta teden prispelo 4.285 prebežnikov
V ponedeljek in torek so na železniški mednarodni mejni prehod Dobova iz Hrvaške prispeli štirje vlaki, na katerih je bilo 4.285 prebežnikov. Zadnji vlak je prispel ob 1. uri zjutraj. Zadnji vlak s 1.107 prebežniki je v Dobovo pripeljal ponoči. Po zdravstevni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih so policisti tujce z vlaki in avtobusi spremili proti Jesenicam in Karavankam, od koder bodo pot nadaljevali proti Avstriji.

V sprejemnem centru Dobova je trenutno še 640 tujcev z zadnjega nočnega vlaka. Od 16. oktobra do danes ponoči je v Slovenijo po podatkih policije vstopilo že 357.318 prebežnikov.

Iskale se bodo tehnične rešitve namesto ograje