Stanovanja zasebnikov bodo zadnja možnost, pravijo na MJU-ju. Foto: BoBo
Stanovanja zasebnikov bodo zadnja možnost, pravijo na MJU-ju. Foto: BoBo

Ministrstvo za javno upravo je objavilo povabilo k oddaji stanovanj v lasti zasebnikov, v katere bi namestili prosilce za azil "za čas trajanja integracijskega procesa". Vlada bo sicer najprej izkoristila obstoječe zmogljivosti posameznih upravljavcev stanovanjskih skladov in republiškega stanovanjskega sklada, po potrebi pa bo nato izkoristila še najem pri zasebnikih.

Stanovanje je mogoče oddati v najem oziroma brezplačno uporabo, vloge pa bo sprejemalo ministrstvo za javno upravo (MJU). Zaželeno je, da so ponujena stanovanja opremljena, urejena in takoj vseljiva. Prednost imajo stanovanja v večjih urbanih središčih.

Vlada je namreč na začetku marca sprejela izvedbeni načrt, po katerem bo v skladu z dogovorom na evropski ravni iz Italije in Grčije premestila 567 oseb. Prva skupina, v kateri bo predvidoma 40 ljudi, naj bi prispela konec aprila.

Ti prebežniki bodo v Slovenijo prišli kot prosilci za azil in bodo najprej nastanjeni v azilni dom, po pridobitvi statusa pa v integracijsko hišo. Ti sta v Sloveniji dve, ena v Ljubljani in druga v Mariboru, sprejmeta pa od 60 do 70 ljudi. Ko bodo te zmogljivosti polne, bodo prebežnike nastanjali v drugih zmogljivostih, tudi v zasebnih stanovanjih.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.