Na grške otoke še vedno prihajajo prebežniki, a v nekoliko manjšem obsegu. Foto: Reuters
Na grške otoke še vedno prihajajo prebežniki, a v nekoliko manjšem obsegu. Foto: Reuters
Sirija
Kljub premirju na večini bojišč ljudje še zmeraj bežijo iz Sirije. Foto: Reuters

Po dogovoru med Brusljem in Ankaro, ki je bil sklenjen sredi marca in bo začel veljati prihodnji teden, bodo v Turčijo vračali vse prebežnike, ki so se nezakonito prebili v Grčijo. V zameno bo Turčija prejela znatno finančno spodbudo, hitrejšo vizumsko liberalizacijo in pospešitev pristopnih pogajanj.

Mednarodna nevladna organizacija je z novo raziskavo, ki jo je opravila na območju ob južni meji, pokazala, da so od sredine januarja turške oblasti skoraj vsak dan zbrale in v Sirijo izgnale okoli sto moških, žensk in otrok. Prejšnji teden so raziskovalci Amnesty International zbrali pričevanja o množičnih vračanjih iz južne turške pokrajine Hatay. Tako so odkrili prakso, ki v regiji velja za javno skrivnost.

Vsa prisilna vračanja so namreč nezakonita tako v skladu s turško zakonodajo kot tudi s pravom EU-ja in mednarodnim pravom. "V obupu, da bi zaprli meje, so voditelji držav EU-ja namenoma prezrli preprosta dejstva: Turčija za sirske begunce ni varna država, pravzaprav iz dneva v dan postaja vse manj varna," je dejal direktor organizacije za Evropo in srednjo Azijo John Dalhuisen.

"Množična vračanja sirskih beguncev, ki smo jih odkrili, osvetljujejo usodne pomanjkljivosti dogovora med EU-jem in Turčijo. Gre za dogovor, ki ga lahko izvajajo le tisti, ki imajo kamen namesto srca, in tisti, ki rade volje ne upoštevajo mednarodnega prava," pravo Dalhuisen.

Turčija varna država?
Amnesty International opozarja, da dogovor med EU-jem in Turčijo tlakuje pot takojšnjemu vračanju sirskih beguncev v Turčijo na podlagi tega, da EU to državo priznava kot varno državo. V skladu z dogovorom naj bi se vračanje začelo v ponedeljek.

"Zelo verjetno se zdi, da je Turčija v zadnjih sedmih ali devetih tednih v Sirijo vrnila več tisoč beguncev. Če bo dogovor med EU-jem in Turčijo stekel po načrtih, obstaja res velika nevarnost, da bo nekatere izmed tistih, ki jih bo EU poslal nazaj v Turčijo, doletela enaka usoda," je še podaril Dalhuisen.

Veliko Sircev, ki so jih vrnili v domovino, ni bilo popisanih beguncev. Amnesty pa opozarja, da so bili med njimi tudi taki, ki so bili registrirani kot begunci, a so jih vseeno poslali nazaj Sirijo. Raziskava je tudi prinesla ugotovitev, da so turške oblasti upočasnile popis beguncev v južnih pokrajinah.