Bolnišnica policije o smrti prebežnika ni obvestila, je pa to kasneje storil Rdeči križ. Foto: BoBo
Bolnišnica policije o smrti prebežnika ni obvestila, je pa to kasneje storil Rdeči križ. Foto: BoBo
violeta bulc
Evropska komisarka med obiskom zbirnega centra za prebežnike v Dobovi. Foto: Twitter/Violeta Bulc
Vojaki nadaljujejo z gradnjo ograje
Zaradi bolezni umrl starejši prebežnik

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Jelena Aščić je prebežnik 30. oktobra sam prišel v Šentilj, od tam pa so ga takoj odpeljali v mariborski klinični center. Nekaj dni za njim so v Slovenijo prišli še njegova žena in dva odrasla otroka, ki ga zaradi preventivnih razlogov v bolnišnici niso smeli obiskati. Prebežnik je umrl 10. novembra, a bolnišnica mariborske policije o smrti ni obvestila, ampak je to kasneje storil šele Rdeči križ. Po zadnjih podatkih je prebežnik umrl naravne smrti, odločitve, kje bo pokopan, njegova družina še ni sprejela, je še povedala Aščićeva.

Od sredine septembra v Slovenijo prišlo 200.763 prebežnikov
V Slovenijo je po zadnjih informacijah sicer v četrtek vstopilo skoraj 10.000 ljudi, danes pa 6.462, polovica je bila moških, polovica pa žensk in otrok. Skupaj je v Slovenijo od sredine septembra do danes do 18. ure vstopilo 200.763 prebežnikov.

Državni sekretar Šefic je povedal, da je prebežniška kriza Slovenijo do konca oktobra stala okoli šest milijonov evrov, ter dodal, da je bil četrtek do zdaj eden od najnapornejših dni, vendar so pristojni poskrbeli, da je imel veliki prehod ljudi kar najmanjši vpliv na življenje v Sloveniji.

Odzivanje Slovenije na prebežniško krizo je ob svojem obisku v Sloveniji pohvalila tudi evropska komisarka Violeta Bulc, ki je zjutraj obiskala Dobovo, popoldne pa Šentilj. Pojasnila je, da s ponosom stoji pred kolegi komisarji v Bruslju, saj je Slovenija vzorčen primer, kako so se različni akterji odlično povezali. Dodala je, da postavitev ograje vidi kot začasno rešitev za nadzorovanje pretoka prebežnikov.

Komisarka, ki si želi, da bi zdrav razum in politična volja prevladali na celotnem prebežniškem koridorju, se je pogovarjala tudi z vodstvom Rdečega križa. Zavzela se je za humano obravnavo prebežnikov in spomnila, da je Evropska komisja Sloveniji ravno za obvladovanje razmer na terenu na začetku meseca namenila dodatnih deset milijonov evrov.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je Violeto Bulc spremljala na obisku nastanitvenega centra v Šentilju, je dodala, da vse poteka, kot je potrebno, uspelo pa jim je zagotoviti tudi zadosten standard oskrbe prebežnikov. Ministrica je povedala, da uradnih informacij o postavitvi ograje na območju Špilja nima.

Postavljanje žične ograje na meji s Hrvaško se medtem nadaljuje. Po neuradnih informacijah s terena vojska nadaljuje postavljanje ograje od mejnega prehoda Obrežje proti tamkajšnji čistilni napravi.

Vojaki nadaljujejo z gradnjo ograje
Zaradi bolezni umrl starejši prebežnik