Župan Logatca Berto Menard je pojasnil, da je občina na svoji spletni strani objavila tudi informacije s stiki, kjer lahko občani dobijo podrobnejše podatke v povezavi s prebežniki. Foto: BoBo
Župan Logatca Berto Menard je pojasnil, da je občina na svoji spletni strani objavila tudi informacije s stiki, kjer lahko občani dobijo podrobnejše podatke v povezavi s prebežniki. Foto: BoBo

Ob obisku centra so ugotovili, da vse poteka normalno, tudi občani nimajo nobenih težav, je po današnjem obisku izpostave azilnega doma povedal župan Berto Menard.

Pojasnil je, da so se pogovarjali tudi o tem, da bi se zainteresirani otroci in starši, nastanjeni v logaškem centru, začeli učiti slovenskega jezika. Predvidoma v petek naj bi se predstavniki ministrstva za izobraževanje pogovorili tudi z ravnatelji šol v občini Logatec glede možnosti, da bi begunske otroke vključili v šole.

Prejšnji teden so v izpostavi azilnega doma v Logatcu nastanili pet družin, skupno 23 oseb, potem ko je zeleno luč za njihovo nastanitev dal tudi logaški občinski svet.

Občinski svet določil pogoje
Seja občinskega sveta je sledila odločitvi vlade, da zaradi povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito aktivira kontingentni načrt in v skladu z njim izpostavo azilnega doma predvidi tudi v Logatcu. Kar pa je med tamkajšnjimi občani sprožilo tudi strah, da bi v njihovi bližini naselili prebežnike, ki so jih iz različnih razlogov vrnile druge evropske države.

Občinski svet je nato na začetku meseca sprejel več sklepov, s katerimi je zahteval, da se v Logatcu nastanijo izključno ranljive skupine prosilcev za azil, kot so družine s šoloobveznimi otroki z vojnih območij.

Prav tako je zahteval, naj bo njihova namestitev postopna, v prvem obdobju do največ 50 ljudi, po ugotovitvi, da so vzpostavljeni varnostni in drugi pogoji ter medsebojno zaupanje, pa največ do 108 ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.