Britanci bodo odprli vrata najbolj ranljivi skupini v begunski krizi - otrokom. Foto: Reuters
Britanci bodo odprli vrata najbolj ranljivi skupini v begunski krizi - otrokom. Foto: Reuters

Shema, ki jo je London oblikoval skupaj z Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR), je namenjena predvsem otrokom, ki jim grozijo prisilno delo, prisilna poroka ali druge oblike zlorabe.

Kot je sporočilo britansko notranje ministrstvo, bodo na Otoku sprejeli otroke same ali skupaj z njihovimi svojci oziroma skrbniki. V prihodnjem letu naj bi jih preselili več sto.

Do leta 2020 na Otok 20.000 prebežnikov
Gre za dodatno zavezo k že dani obljubi Velike Britanije, da bo do leta 2020 preselila 20.000 najranljivejših beguncev iz taborišč na sirskih mejah. Doslej jih je na Otok prispelo več kot tisoč, med njimi polovica otrok.

London se je poleg tega zavezal tudi k 2,3 milijarde funtov (2,9 milijarde evrov) pomoči za begunce v Siriji in njeni okolici, ne bo pa sodeloval, ker je izvzet iz sodelovanja v notranjih zadevah EU-ja, pri razporeditvi beguncev po sistemu kvot v povezavi.

Predstavnik UNHCR-ja v Veliki Britaniji Gonzalo Vargas Llosa je novo shemo označil za pomemben prispevek v prizadevanjih komisariata, da se zadosti potrebam otrok beguncev.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.