Sodišče je svojcem Ljubice Ulčar, ki jo je umoril Silvo Plut, prisodilo 17.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je svojcem Ljubice Ulčar, ki jo je umoril Silvo Plut, prisodilo 17.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO

Ulčarjevi naj bi se na sodbo pritožili, saj so od države zahtevali dobre 104 tisočake, oba otroka pa tudi po 250 evrov mesečne rente.

Vrhovno sodišče je že marca lani odločilo, da je za smrt Ljubice Ulčar odgovorna država oziroma organi pregona, ker da so opustili dolžnost ravnanja, ki bi ga od njih pričakovali glede na ugotovljene okoliščine.

Silvo Plut je bil že obsojen umora sošolke leta 1990. Ko so ga po 13 letih izpustili iz zapora, se je zapletal v nova kazniva dejanja in zatem pobegnil v Srbijo, kjer je v Aleksincu leta 2004 umoril 25-letno Jasmino Đošić.

Čeprav je bila slovenska policija seznanjena s sumi, da je moril tudi v Aleksincu, in je bila v Srbiji predlagana izdaja mednarodne tiralice, Pluta po vrnitvi v Slovenijo niso priprli. Čez dva meseca je nato umoril Ljubico Ulčar, njeni bližnji pa so se odločili za tožbo proti državi.

Mož pokojne, Mirko Ulčar, je od države zahteval dobrih 20.800 evrov, sinova pa vsak po dobrih 41.700 evrov. Otroka sta zahtevala tudi po 250 evrov mesečne rente. Ljubljansko okrožno sodišče jim je prisodilo precej nižje odškodnine - Mirku Ulčarju pet tisoč evrov, vsakemu izmed sinov po šest, rente pa jima ni prisodilo. Odločitev o pritožbi na višje sodišče je zato že padla, je napovedala njihova odvetnica Lena Oreškovič.