Tožilka Mojca Gruden v obtožnici navaja, da Koprivnikar pred petimi leti ni bil ustavljen zaradi prekrška ali česa drugega kaznivega, ampak zaradi sindikalnih interesov. Foto: BoBo
Tožilka Mojca Gruden v obtožnici navaja, da Koprivnikar pred petimi leti ni bil ustavljen zaradi prekrška ali česa drugega kaznivega, ampak zaradi sindikalnih interesov. Foto: BoBo

Spomnimo, Koprivnikarja sta sredi policijske stavke novembra 2015, ko se je ponoči vračal s koncerta v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. V javnosti je pozneje zaokrožilo anonimno pismo s posnetki dopisovanj na Facebooku, ki so razkrili predhodno dogovarjanje o prometni kontroli. Zaradi afere je pet policistov dobilo izredne odpovedi, vključno s tedanjim predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovičem, policista, ki sta ustavila ministra, pa sta dobila opomin pred odpovedjo.

Specializirano tožilstvo je zaradi zlorabe položaja ali sprejemanja daril ovadilo pet nekdanjih sindikalistov Sindikata policistov Slovenije (SPS), poleg takratnega predsednika Petroviča še Vojka Marguča, Miho Sakača, Dušana Raja in Denisa Kadirića.

Sorodna novica Afera Koprivnikar: vpleteni policisti podali zagovore

Kot danes poročajo časniki, je tožilka Mojca Gruden s posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva v obtožnici navedla, da Koprivnikar ni bil ustavljen zaradi prekrška ali česa drugega kaznivega, ampak zaradi sindikalnih interesov. Takrat je namreč potekala policijska stavka, ki jo je minister kritiziral, ob tem pa ni želel prisluhniti pozivom o zvišanju plač.

Sakač in Kadirić sta obtožena kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, Marguč in Petrovič pomoči pri tem kaznivem dejanju, Raj pa kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Kazniva dejanja naj bi storili, ko so v zaprti skupini na Facebooku, namenjeni članom SPS-a, predlagali, da v zasedo Koprivnikarju pošljejo škofjeloško patruljo. Petrovič naj bi s fotografijo avtomobila odločilno prispeval, da je Sakač poklical enega od policistov v patrulji, mu opisal ministrov avtomobil in mu naročil, naj s kolegom ustavita Koprivnikarja in opravita alkotest.

Kadirić naj bi enako naročil tudi kranjski patrulji. Raj pa naj bi bil Kadiriću in Sakaču obljubil, da jima bo sindikat plačal konec tedna v toplicah, če bosta posredovala, da bo patrulja ustavila ministra med vračanjem s koncerta in izvedla alkotest, policistoma, ki bosta akcijo izvedla, pa bo plačal večerjo, so očitki iz obtožnice.

Sorodna novica "Ni problem v tem, da policist voznika ustavi, temveč da krši načelo enakopravnosti"

Sodišče zavrnilo izločitev dokazov

Odvetniki obtoženih ves čas trdijo, da so dokazi zoper njihove stranke pridobljeni nezakonito, ker je nekdo vdrl v zaprt komunikacijski sistem skupine, in so zahtevali njihovo izločitev. Sodišče je izločitev dokazov zavrnilo. Marguč sumi, da bi vdor lahko izvedel nekdanji sindikalist, ki je bil, potem ko se je zaposlil na generalni policijski upravi, odstranjen iz skupine. To meni tudi Petrovič, ki pravi, da je zelo narobe, da nekdo pridobi podatke z nezakonitim ravnanjem, nato pa se ti kot zakoniti uporabijo v sodnih postopkih.

Petrovič kazenski postopek označil za diskriminatoren

Po navedbah časnikov je Sakač v svoj zagovor povedal, da ni kriv očitkov iz obtožnice, več pa za zdaj ne bo povedal. Marguč se je skliceval na zagovor, ki ga je povedal v sodni preiskavi, in sicer da je za koncert, na katerem je nastopil minister Koprivnikar, izvedel prek Facebooka in da je povezavo na dogodek le preposlal naprej.

Sorodna novica Petrovič: "Z moje strani ni bilo zlorabljeno nobeno pooblastilo"

Ni mislil, da bodo Koprivnikarja res ustavili, pogovore v zaprti skupini pa je razumel le kot šalo. Raj je povedal, da je bil tistega večera, ko se je zgodil dogodek, vinjen in da sploh ne ve, ali je res on kaj pisal na Facebook. Pozneje je namreč ugotovil, da je nekdo vdrl v njegov profil. Prav tako se ni spomnil, ali je na Facebook pisal naslednje jutro. Kadirić pa je zanikal očitke iz obtožnice.

Kot navajata Dnevnik in Večer, je Petrovič kazenski postopek označil za diskriminatoren in selektiven. Dejal je, da to, kar mu očitajo, sploh ni kaznivo dejanje.

Povedal je še, da je fotografiji Koprivnikarjevega avtomobila, ki sta se že pojavljali v medijih, objavil dva tedna pred omenjenim dogodkom, saj je želel opozoriti na netransparenten nakup tega vozila. Klepet v zasebni skupini na Facebooku pa je bil namenjen izmenjavi informacij, tudi sproščanju napetosti, ne pa izvrševanju kaznivih dejanj. Tudi sporni pogovor je "jemal kot plod jeze, za katero je misli, da bo minila," je povedal Petrovič.