Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič v tožbi zahteva vrnitev na svoje delovno mesto. Foto: BoBo
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič v tožbi zahteva vrnitev na svoje delovno mesto. Foto: BoBo

Državna pravobranilka Neva Aleš Verdir je v tokratnem naroku tožbe predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zorana Petroviča zoper policijo oz. ministrstvo za notranje zadeve zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi predložila podatke družbe Facebook. Pojasnila je, da je iz teh podatkov razvidno, da pogovori na zaslonskih slikah iz anonimke niso prirejeni ali spremenjeni.

Petrovičev zagovornik Boris Kanduti je sicer po prvem vpogledu v kopije dokumentacije ugotavljal, da je ta drugačna in da gre za drugačen format kot na slikah iz anonimke. Pred sodiščem bo naslednjič pričal policist s Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Andrej Jug, ki je dejansko odpotoval na ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in tam pregledal dokumentacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook.

Po besedah pravobranilke je iz teh podatkov tudi razvidno, da so se člani sindikata v zasebni klepetalnici na Facebooku pozneje dogovarjali tudi o izbrisu svojih profilov.

Tokrat sta med drugim pričala generalni direktor policije Marjan Fank in predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Fank dobival informacije o sindikalnih dogovorih
Fank je med drugim pojasnil, da so mu že pred večerom, ko je bil v policijskem nadzoru ustavljen minister Koprivnikar, iz več virov pritekale številne informacije o načrtovanih dejavnostih sindikata, ki da niso zakonite.

Med drugim je naštel opuščanje dolžnih ravnanj, blokade pomembnih podjetij z nadzorom tovornega prometa na vhodu v podjetja z namenom povzročanja gospodarske škode, pa tudi nadzor premierja Mira Cerarja ter ustavljanje ali nadzor posameznih članov vlade, Fank je izpostavil Koprivnikarja ter takratnega ministra za finance Dušana Mramorja.

Na vprašanje Petroviča, ali je pripravljen na poligrafu ponoviti svoje trditve, pa je Fank dejal, da ne, ker da mu ni treba oprati ne svojih odločitev ne svojega imena pred javnostjo.

Vrnitev Petroviča ni mogoča
Fank je tudi povedal, da vrnitev Petroviča v policijske vrste ni mogoča, češ da je bilo do te mere porušeno zaupanje, da delovnega razmerja ni mogoče nadaljevati. Tudi pravobranilka je v imenu ministrstva za notranje zadeve poudarila, da "obstajajo okoliščine, zaradi katerih nadaljnja zaposlitev Petroviča v policiji ni mogoča". Ob tem je navedla pričanja Petroviča v tem postopku, ki so se že izkazala za neresnična.

Uroševič: Padali so pobalinski predlogi
Predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič je v svojem pričanju potrdil Petrovičeve trditve iz prejšnje obravnave, da mu je Uroševič dan po policijskem nadzoru posredoval SMS-sporočilo generalnega direktorja policije, da "večje sramote, kot je ta s Koprivnikarjem, še ni doživel" ter da upa, "da boste razumeli, da ne bom na vaši strani, ker je to pod vsakim nivojem".

Na vprašanje pravobranilke je pojasnil, da so na nekaterih sestankih pogajalskih skupin obeh sindikatov glede sindikalnih dejavnosti v času stavke padali tudi kakšni "pobalinski" predlogi, vendar jim sam ni dajal pozornosti oz. jih je preslišal. Kot je pojasnil, je bilo tega veliko, ni se pa spomnil, ali je take predloge kdaj dal tudi Petrovič.